Gå till sidans innehåll

Förslutning av ett akut sår med ett hudtransplantat

När man inte kan sätta ihop sårkanterna för att det saknas vävnad emellan använder man ett hudtransplantat. Det finns i praktiken två olika typer av hudtransplantat: fullhudstransplantat och delhudstransplantat.

Fullhudstransplantat

När man använder fullhudstransplantat opererar man bort hud från ett ställe och tar helt bort fettet under det.

Om man till exempel varit tvungen att ta bort vävnad från ansiktet på grund av hudcancer kan man försluta området med ett fullhudstransplantat, som man tar till exempel från nyckelbensgropen.

På hudtagningsplatsen syr man ihop huden kant mot kant. Hudtransplantatet fästs i kanterna på huden på den nya platsen, vanligtvis med stygn om det är fråga om ett fullhudstransplantat.

Därefter lägger man på ett förband som trycker ner transplantatet i botten, vilket gör att huden fäster på den nya platsen. Patienten får särskilda instruktioner om hur man tar bort förbandet och hur man sköter om hudtransplantatet.

Delhudstransplantat

Normalt sett tar man delhudstransplantat på utsidan av låret med hjälp av hudtagningsutrustning i operationssalsförhållanden. Transplantatet perforeras (med en apparat eller en kniv) så att vätskan undertill kan komma ut och huden räcker längre. Patienten får särskilda instruktioner om hur man sköter om hudtransplantatet.

Ny hud växer fram under förbandet på hudtagningsplatsen, normalt sett inom två veckor.

Se bilder kring ämnet. Bilderna kan väcka starka känslor.

Uppdaterad 17.5.2021