Gå till sidans innehåll

Diabetes och celiaki

Förekomsten av celiaki är cirka 3–4 gånger högre hos personer med typ 1 diabetes jämfört med resten av befolkningen.

På bilden är en vit människogestalt, på vilken magen och tarmen är illustrerade med ett särskiljande rött.

Celiaki är en autoimmun sjukdom som orsakas av proteinet gluten som förekommer i vete, råg och korn. Hos personer med ärftligt anlag skadar gluten cellerna i den slemhinna som invändigt täcker tunntarmen. Till följd av detta förstörs luddet i slemhinnan, varvid upptagningen av näringsämnen blir nedsatt. Ungefär 10–20 procent av människor med celiaki lider även av utslag som kallas hudceliaki (Dermatitis herpetiformis).

Bland barn med typ 1 diabetes konstateras celiaki hos cirka 10 procent, och bland dem som insjuknar i vuxen ålder är siffran 2–5 procent. I den finländska FinnDiane-studien var förekomsten av celiaki hos vuxna med typ 1 diabetes 4,4 procent, medan förekomsten hos kontrollpersoner var 1 procent.

Hos personer med typ 2 diabetes skiljer sig förekomsten av celiaki inte från resten av befolkningen.

Ett blodprov för screening för celiaki görs vanligtvis när typ 1 diabetes diagnostiseras. Hos barn tas sedan celiakikontrollprov årligen, för vuxna ungefär vart femte år.

Celiakidieten innebär utmaningar, särskilt vid bedömningen av kolhydrater i glutenfria produkter. Då diabetes konstaterats och vid behov även senare, ger en näringsterapeut individuell handledning i hur kosten ska genomföras.

Uppdaterad 8.11.2023