Siirry sivun sisältöön

Hiilihydraattien tunnistaminen

Diabetesta sairastavan on hyvä opetella tunnistamaan hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet. Myös ateriainsuliinin annostelu perustuu aterian hiilihydraattimäärään.

Video
Hiilihydraattilähteiden tunnistaminen

Opettele tunnistamaan hiilihydraatit ruokakolmiossa.

Kesto: 2:43

Hiilihydraatit ovat sokeristuvia energiaravintoaineita, jotka jaetaan imeytyviin eli sokereihin ja tärkkelykseen sekä imeytymättömiin eli ravintokuituun. Hiilihydraatteja syödään päivittäin oman tarpeen ja ruokahalun mukaan.

Elimistö kuluttaa lepotilassa glukoosia noin 6 g tunnissa (1 g / 10 kg / tunti). Rasituksessa glukoosin tarve voi moninkertaistua. Hiilihydraattien perustarve on noin 130-150 g hiilihydraatteja vuorokaudessa. Liikunnassa ja ruumiillisessa työssä lisätarve on yksilöllisesti ja liikunnan raskauden mukaan usein noin 20-40 g tunnissa. Jos ruuasta saadaan niukasti hiilihydraatteja, maksa tuottaa glukoosia valkuaisaineista ja rasvan glyserolista.

Kaikkien diabetesta sairastavien on hyvä opetella tunnistamaan hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet. Viljavalmisteet, hedelmät ja marjat sekä maitovalmisteet ovat elimistöllemme tärkeitä energian ja ravintoaineiden lähteitä ja vaikuttavat verensokerin nousuun aterian jälkeen. Hiilihydraattien määrä vaihtelee eri aterioilla ateriakokonaisuuden, annoskoon, ruokalajin ja ruokahalun mukaan.

Tämän artikkelin videon ja alla olevan taulukon avulla voit perehtyä tarkemmin missä ruoka-aiheissa on hiilihydraatteja ja mitä ruoka-aineita ei tarvitse ottaa huomioon hiilihydraattimäärää arvioitaessa.

Arvioidessasi hiilihydraatteja

Ota huomioon

Ei tarvitse huomioida

Hedelmät ja marjat, hedelmä- ja marjatäysmehut

Kasvikset

Leivät, puurot, murot, myslit, leivonnaiset

Rasvat, pähkinät, siemenet

Peruna, pasta, riisi ja muut suurimot

Liha, kala, siipikarja, kananmuna sellaisenaan

Nestemäiset tai sokeroidut maito- ja kasvisvalmisteet (esim. kaura- ja soijajuomat)

Juustot, täyslihaleikkeleet, makkarat

Sokeri, hunaja, makeiset, suklaa, sokeroidut juomat

Sokeroimaton kahvi ja tee, makeuttamattomat kivennäisvedet, keinomakeutetut virvoitusjuomat ja mehut

Päivitetty 30.9.2023