Siirry sivun sisältöön

Jalkojen itsehoito diabeteksessa

Säännöllinen jalkojen tarkastaminen ja itsehoito ehkäisevät jalkaongelmien syntyä diabeteksessa.

Diabeteksen hyvään omahoitoon kuuluu jalkojen itsehoito. Siihen kuuluvat:

  • Jalkojen päivittäinen tarkastaminen

  • Jalkojen päivittäinen pesu

  • Jalkojen rasvaus

  • Jalkajumppa

  • Pikkuvaivojen kuten hiertymien, rakkojen ja haavojen hoitotaidot

  • Sopivat jalkineet ja sukat

Kun pienet jaloissa esiintyvät vaivat ja vauriot havaitaan riittävän varhaisessa vaiheessa, voidaan välttyä vakavimmilta jalkaongelmilta.

Pieniinkin hiertymiin ja haavaumiin kannattaa suhtautua vakavasti. Haavan itsehoito tulee aloittaa viivyttelemättä. Jos löydät jotain poikkeavaa (ihorikko, haava, kynnen ympäristön punoitus, kipu, turvotus, punoitus) jalkaa ei saa rasittaa. Jos paraneminen ei itsehoidosta huolimatta etene, ota yhteyttä sovittuun hoitopaikkaan muutaman päivän kuluessa tai nopeammin, jos jalassa on tulehduksen merkkejä, eli punoitusta, turvotusta tai kuumotusta tai jos sinulle nousee kuume.

Tarkista jalkapöydät, jalkapohjat ja varpaiden välit. Tarkkaile ihon kuntoa, väriä ja lämpötilaa. Kiinnitä erityisesti huomiota ihorikkoihin sekä kynsiongelmiin. Jalkojen tutkimiseen voit käyttää apuna peiliä. Tarkista kengät sisältä käsin. Kengissä ei saa tuntua teräviä saumoja ja pohjallisten tulee olla ehjät.

Päivittäinen jalkojen tarkistus on erityisen tärkeää etenkin niillä henkilöillä, joilla on todettu tunnon heikentymistä.

Suihkuta jalat kädenlämpöisellä vedellä. Kuivaa jalka ja erityisesti varvasvälit huolellisesti pyyhkeellä.

Vesipesu on usein riittävä. Veden tulee olla kehon lämpöistä. Kuivaa varvasvälit huolellisesti aina pesun jälkeen pehmeällä pyyhkeellä, etteivät varvasvälit rikkoudu.

Varpaiden välejä ei rasvata, etteivät varvasvälit haudu. Säännöllinen rasvaus estää ihon kuivumista sekä osaltaan kovettumien ja halkeamien syntyä. Kovettumamuodostusta ei tule itse poistaa hiekkapaperilla tai teräaseella.

Rasvaa jalat päivittäin.

Kynsi on sopivan mittainen, kun kynnen kärki tuntuu varpaan päästä painettaessa. Kynnen terävät kulmat voi hioa varovasti kynsiviilalla.

Kynsien lyhentämisessä voi käyttää kynsileikkuria.

Paljain jaloin kulkemista tulee välttää niin sisällä kuin ulkonakin. Paljain jaloin kävely altistaa ihon rikkoutumiselle. Mikäli jaloissa on todettu hermomuutoksia, suositellaan sisäjalkineita.

Jalkavoimistelu tukee jalkaterän ja varpaiden lihasten sekä nivelten toimintoja. Oikeanlaisilla harjoitteilla voidaan ehkäistä ja korjata alaraajojen virheasentoja. Harjoiteohjelmat laaditaan aina yksilöllisesti. Yksinkertaiset liikkeet kuten esimerkiksi nilkan ojennus ja koukistus vähentävät turvotusta ja sopivat lähes jokaiselle.

Päivitetty 25.10.2023