Gå till sidans innehåll

Sjukdomar och symtom relaterade till födoämnen

Livsmedel kan orsaka symtom och sjukdomar som inte är allergier.

Livsmedel orsakar oftast symtom i tarmen och på huden. Undersökningarna baseras på en symtomenkät samt uteslutning av sjukdomar och allergier.

Den vanligaste orsaken till tillfälliga tarmsymtom är irritabel tarm. För den som har irritabel tarm kan vissa livsmedel medföra mera symtom och en ändrad kost minskar symtomen. Därför beaktar man ofta möjligheten till födoämnesallergi.

Laktosintolerans beror på störningar i upptagningen av mjölksocker och är ingen allergi. Celiaki är inte heller en allergisjukdom, utan beror på att gluten i spannmålsprodukter skadar luddet i tunntarmen. Läs mer under länkarna Celiaki, Irritabel tarm dvs. IBS och Laktosintolerans.

Atopiskt eksem är förknippat med en benägenhet för rodnad som hos vuxna vanligen inte har samband med livsmedel. Kroniskt nässelutslag orsakas aldrig av födoämnesallergi och man behöver inte undvika livsmedel. Läs mer under länken Atopiskt eksem.

Biogeniska aminer är kväveföreningar som förekommer naturligt i små halter i livsmedel, till exempel i grönsaker och frukt, bland annat i tomat, citrusfrukter, banan, bönor, avocado, hallon och plommon. De mest betydande biogeniska aminerna är bland annat histamin, seotonin, tyramin, fenyletylamin och tryptamin.

Aminer kan även uppstå då livsmedel blivit dåliga. Livsmedel som är förknippade med risk är bland annat tonfisk och ostar som lagrats länge.

Höga aminhalter kan orsaka plötsliga allergiliknande symtom, som till skillnad från allergiska symtom uppkommer med fördröjning. Typiska symtom är rodnad i huden, nässelfeber, huvudvärk och svettning.

Uppdaterad 16.9.2021