Siirry sivun sisältöön

Siedätyshoidon eteneminen

Siedätyshoito aloitetaan tavallisimmin sairaalan poliklinikalla, jonne tullaan lääkärin lähetteellä. Myös yksityisillä lääkäriasemilla toteutetaan pistossiedätystä.

Pistossiedätyshoidon toteutus tapahtuu vaiheittain. Aloituksessa pistoksilla käydään useammin ja ylläpidossa noin kerran kuukaudessa.

Siitepölyallergiassa siedätyshoito aloitetaan syksyllä siitepölykauden jälkeen. Pistiäis, eläin- ja huonepölypunkkiallergian siedätyshoito voidaan aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Pistoshoito jakautuu nostovaiheeseen sekä ylläpitovaiheeseen. Nostovaiheessa pistokset annetaan 1–2 viikon välein ja ylläpitovaiheessa 4–6 viikon välein. Nostovaihe voi kestää useamman kuukauden ajan ja riippuu pistosvälistä ja hoidon sujumisesta.

Nostovaihetta voidaan nopeuttaa antamalla useampi aloituspistos samana päivänä. Tämä 7 viikon Cluster-kaava vaatii kuitenkin enemmän aikaa ensimmäisillä käynneillä.

Siitepölysiedätyksen annoksia ei nosteta allergiakaudella. Siedätyshoito aloitetaan yleensä allergeenikohtaisesti sovittuun ajankohtaan mennessä. Tavoitteena on päästä ylläpitoannoksiin ennen siitepölykauden alkua.

Hoitoa jatketaan joko erikoissairaanhoidossa tai perusterveydenhuollossa. Jokaisella pistoskerralla arvioidaan, voidaanko pistos toteuttaa turvallisesti. Pistoksen antamisen esteenä voi olla mm. allergia- ja astmaoireilu tai tulehdussairaus. Pistosvälin pitkittyminen vaikuttaa hoidon tehoon sekä annoksiin.

Hoidon tehoa ja mahdollisia haittavaikutuksia seurataan yksilöllisesti sovituilla seurantakäynneillä. Hoidon tehon arvio perustuu hoidettavan koettuun hyötyyn, ei laboratoriotutkimuksiin.

Pistossiedätyksen kustannukset muodostuvat pistos- ja seurantakäyntimaksuista ja varalääkkeiden hinnoista. Siedätyshoitouutteet sisältyvät käyntimaksuihin. Lisäksi siedätettävän on huomioitava käynteihin kulunut aika ja matkakulut.

Päivitetty 1.9.2021