Ajankohtainen

Uniapnean digihoitopolku on Panu Pesosen mieleen

Julkaistu 20.1.2020 11.15

Tieto on ymmärrettävää ja olennainen tieto on erinomaisesti paketoitu. Saan yhdellä silmäyksellä kokonaiskuvan uniapnean hoidosta ja CPAP-laitehoidosta,  oululainen Pesonen kertoo.

​​​​​

​Panu Pesonen oli yksi ensimmäisistä Oulun yliopistollisen keskussairaalan sähköistä palvelua kokeilleista. Digihoitopolulle kutsutaan kaikki uniapneadiagnoosin saaneet uudet OYSin potilaat.

​Digihoitopolulta löytyvät hoitoon liittyvä ohjaus ja kontrollit ja opastetaan unen aikaisia hengityskatkoksia ehkäisevän CPAP-laitteen käyttöön. Tavoitteena on, että laitteen käyttöön perehtymään tulevat potilaat saavat riittävästi tietoa hoidosta ennen kuin tulevat ryhmäohjaukseen.

​"Käyttökokemus on hyvä. Viestipalvelukin toimii hyvin, tosin sain palvelusta niin hyvin tarvitsemaani tietoa, ettei minulla ollut sille oikeastaan käyttötarvetta", Pesonen toteaa.

Käyttäjien mieleen

​Kansallisen Terveyskylä.fi -palvelun osana toimivia digihoitopolkuja on OYSissä jo toistakymmentä. Koko masssa eri sairaanhoitopiireissä on käytössä jo  154 polkua. Niiden käyttöaste ja käyttökokemus ovat hyviä. 

Oulussa yli puolet käyttäjistä on yli 60-vuotiaita. Marraskuun 18. päivä avatulle uniapnean polulla on jo liitetty yli 300 potilasta. Uniapnean digihoitopolku on käytössä myös Vantaalla Peijaksen sairaalassa.

​"Ikä ei sanele käyttöä, vaan asenne. Ihmiset, jotka osaavat ja pystyvät, tarttuvat mielellään helppokäyttöisiin ja selkeisiin sähköisiin palveluihin. Tämä taas vapauttaa hoitohenkilöstöä hoitamaan paremmin niitä, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita hoitonsa tukena", toteaa kehittämispäällikkö Pia Liljamo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.