Gå till sidans innehåll

Kosten för person med demenssjukdom

Kosten är en del av behandlingen av demenssjukdomen och rehabiliteringen. Bra kost som tar hänsyn till individuella behov främjar välbefinnandet och hälsan i de olika stadierna av sjukdomen.

Att äta bidrar till att upprätthålla funktionsförmågan och livskvaliteten, och ger meningsfulla stunder i vardagen. Måltider är vardagliga händelser som alla känner till och som möjliggör social interaktion och upplevelsen av aktivitet. Etttillräckligt intag av energi och näringsämnen förebygger undernäring och relaterade problem som ofta förknippas med demenssjukdomar. En bra kost är en kombination av att äta tillräckligt med mat av hög kvalitet enligt rekommendationerna och att ta hänsyn till individuella behov. Kostrekommendationerna är också lämpliga för personer med demenssjukdom. Onödiga restriktioner och ensidiga dieter bör undvikas.

Energibehovet är individuellt. Behovet kan öka t.ex. på grund av att patienten vandrar omkring, vilket är förknippat med demenssjukdomen, eller minska på grund av sömnighet. Kvaliteten på intaget protein, kolhydrater och fett är viktigt. Fullkornsspannmål, grönsaker, frukt och bär ger inte bara energi utan även viktiga fibrer och skyddande näringsämnen, och bör intas i stora mängder. Däremot bör man endast använda lite sockerhaltiga produkter. Fettkvaliteten bör vara så mjuk som möjligt: detta uppnås genom att välja vegetabiliska oljor, bredbara pålägg baserade på vegetabiliska oljor och fisk. Proteinbehovet hos personer med demenssjukdom är högre än normalt, och det är viktigt att konsumera mjölkprodukter med låg fetthalt, fisk, kött eller vegetabiliska proteinprodukter för att tillgodose detta behov. Saltintaget bör begränsas till en tesked per dag, och man ska helst använda jodiserat salt. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vätska (1–1,5 liter, eller 5–8 glas per dygn), eftersom uttorkning exponerar för fallolyckor och försämrar minnesfunktionen.

Måltiderna tar hänsyn till demenssjukdomens stadium och funktionsförmågan

I de tidiga stadierna av en demenssjukdom hjälper en varierad hälsofrämjande kost den demenssjuke att klara av vardagen och förhindrar utvecklingen av näringsproblem. När sjukdomen fortskrider ökar ofta svårigheterna med kosten, vilket utsätter den demenssjuke för näringsproblem. Då är det viktigt att förebygga viktnedgång och muskelsvikt genom att säkerställa ett tillräckligt energi- och proteinintag och genom att hjälpa till med inköp och måltidsplanering. I de senare stadierna av demenssjukdomen försämras förmågan att äta, svälja och aptiten ännu mer, och det behövs mer stöd och individuell kostbehandling.

Det är viktigt att övervaka patientens näringsstatus och effektivisera ätandet tillräckligt tidigt

Uppföljning av vikten minst en gång i månaden är ett enkelt sätt att upptäcka eventuella förändringar. Om vikten minskar oavsiktligt, aptiten är dålig, mängden intagen mat låg och kosten är ensidig, bör man börja göra förändringar. Om det förekommer problem eller funderingar kring ätandet bör man tala med sin läkare, sjukskötare eller minneskoordinator. Vid behov kan de hänvisa patienten till en näringsterapeut, som gör en mer detaljerad bedömning av patientens näringsstatus och upprättar en individuell kostbehandlingsplan.

  • Patienten bör väga sig en gång i månaden, oskriv ner vikten i en anteckningsbok eller kalender.

  • Om vikten minskar, kontrollera den varje vecka. Om du oavsiktligt har gått ner 5 procent av din kroppsvikt, tala med läkaren eller sjukskötaren.

  • Andra tecken på dålig näringsstatus kan t.ex. vara förändringar i måendet, orken eller hälsotillståndet, dålig orienteringsförmåga eller muskelförtvining.

  • Övervaka ätandet, hur mycket patienten äter, variationen i kosten och aptiten. En titt i kylskåpet är ett bra sätt att se om den köpta och tillagade maten äts upp. En matdagbok och en vätskelista hjälper dig också att hålla reda på hur mycket patienten har ätit och druckit.

  • Försämrat lukt- och smaksinne

  • Minskad funktionsförmåga gör det svårare att handla och laga mat

  • Det blir svårt att vara uppmärksam och koncentrera sig på att äta, särskilt om omgivningen är rastlös eller bullrig

  • Matvalen blir långsammare och kosten blir ensidig

  • Patienten glömmer bort att äta

  • Försämrad identifiering av mat och bestick

  • Vandring och rastlöshet ökar energibehovet

  • Störningar i ätbeteendet

  • Maten passerar sämre från munnen till svalget

  • Förmågan att äta försämras

  • Patienten vägrar att äta

  • Lugna ner och ventilera måltidsmiljön och duka fint. Dofter, ljud och visuella faktorer påverkar smakupplevelsen.

  • Ät regelbundet. Ett telefonlarm hjälper patienten att komma ihåg måltiderna.

  • Ät flera mindre portioner och variera mellanmålen.

  • Välj de livsmedel patienten gillar.

  • Krydda maten så att patienten gillar den.

  • Experimentera med tydliga och igenkännbara smaker genom att servera olika livsmedel som enskilda munsbitar.

  • Var uppmärksam på rätt serveringstemperatur. Ibland kan kall mat smaka bättre.

  • Se till att maten ser attraktiv ut. Färgerna och tydligt arrangemang av maten lockar patienten att äta och hjälper patienten att se vad som finns på tallriken.

  • Prova livsmedel med mild smak. Ibland kan smaken av sura och kryddiga livsmedel vara för uttalad.

  • Servera sås till maten, den fuktar maten och påverkar dess munkänsla.

  • Ät utan brådska.

  • Tillsätt vegetabilisk olja eller vegetabiliskt oljemargarin i maten. Olja kan enkelt tillsättas i t.ex. gröt, soppa, sås, potatismos, grönsaker, sallad, yoghurt eller milkshake.

  • Tillsätt kvarg, grynost, färskost, riven ost eller mjölkpulver i maten. De är också bra som mellanmål om man tillsätter frukt eller bär i bitar, puréer eller sylt.

  • Tillsätt ägg. Ägg kan blandas i t.ex. lådor, puréer eller soppor eller serveras tillagade som tillbehör på bröd eller i sallader.

  • Tillsätt grädde, vispgrädde eller glass i efterrätter och mellanmål.

  • Om ovanstående metoder inte är tillräckliga finns kliniska kosttillägg på apoteket som kan intas som mellanmål (drycker och puddingar) eller tillsättas i maten (pulver). En näringsterapeut hjälper dig att välja det lämpligaste preparatet, planerar doseringen och vägleder dig i användningen av produkterna.

  • Ta reda på om någon i närheten kan hjälpa till med matlagning och inköp. Vid behov kan patienten också få stöd från social- och hälsovårdstjänsterna i sin kommun.

  • Var uppmärksam på omgivningen vid måltiderna. Ventilera rummet, dämpa ljuden, använd bra belysning och ät i en bra sittposition. Det gör det lättare för patienten att koncentrera sig på att äta och gör ätandet smidigare.

  • Det finns ett brett utbud av hjälpmedel för ätandet som hjälper patienten att gestalta tallriken, kontrollera händerna och föra maten till munnen. Information om detta kan fås från närings-, ergo- och fysioterapeuter.

  • Om det blir svårt att bita eller svälja maten kan matens konsistens ändras. Vid behov kan en talterapeut ta reda på mer om problemet och en näringsterapeut kan planera en individuell kost med annan konsistens.

  • Kom ihåg att deltagande i inköp och matlagning inom patientens egna gränser och att äta självständigt med tillräckligt stöd bidrar till att upprätthålla patientens funktionsförmåga och dagliga färdigheter. Ätandet är alltså en del av rehabiliteringen.

Uppdaterad 23.1.2023