Parkinsonin tauti ja virtsaamisvaikeudet

Kiire vessaan, yölliset vessareissut ja virtsankarkailu ovat tuttuja oireita monille Parkinsonin tautia sairastavalle.

Parkinsonin tauti häiritsee virtsarakon lihasten toimintaa

Virtsarakon tyhjenemistä säätelee supistajalihas, jonka tehtävä on tyhjentää virtsarakko, sekä sulkijalihas, joka estää virtsan karkailun. 60 %:lla Parkinsonin tautia sairastavista aivojen säätely supistaja- ja sulkijalihakseen pettää ja supistajalihas yliaktivoituu. Tästä seuraa toistuvaa virtsaamisen tarvetta, jopa useita kertoja yöllä. Oireilu voi korostua, mikäli uni on muista syistä pinnallista.

Virtsaamisongelmiin voi olla muitakin syitä

Yöllinen virtsaamistarve voi myös liittyä eturauhasen suurentuneeseen kokoon (miehillä) tai limakalvojen ohentumiseen ja lantionpohjan lihasten heikentymiseen (naisilla). Samat syyt voivat aiheuttaa myös virtsan karkailua.

Virtsaamisongelmia voidaan hoitaa

On olemassa lääkkeitä, joilla voidaan rauhoittaa supistajalihasta, vaikuttaa eturauhasen kokoon ja limakalvojen kuntoon. Erityiset lantionpohjan lihasten jumppaohjeet vahvistavat lihaksistoa säännöllisesti toteutettuna.

Jotta osataan valita oikeanlainen lääkitys ja hoitomuoto, täytyy ensin selvittää, mistä oireilu johtuu. Joskus taustalta saattaa löytyä myös virtsateiden tulehdus. Aina oireita ei saada kokonaan poistettua, mutta yleensä kuitenkin lievitettyä. Vaikka kärsisit yöllisistä heräämisistä vessahädän takia, älä kuitenkaan vältä juomista. Yritä juoda runsaammin aamupäivällä ja alkuiltapäivästä. Kuiva elimistö ei toimi kunnolla, heikentää vointia ja altistaa sairastumisille.

Päivitetty  2.3.2022

Kyllä