Siirry sivun sisältöön

Lääkepäänsäryn hoito

Runsas ja pitkäaikainen särkylääkkeiden käyttö voi pahentaa päänsärkyä. Lääkepäänsäryn hoito on särkylääkkeiden käytön vähentäminen.

Miten lääkepäänsärkyä hoidetaan?

Ainoa tapa hoitaa lääkepäänsärkyä on vähentää särkylääkkeiden käyttöä. Jos päänsäryn hoitoon on käytössä pelkästään tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia, käyttöä tulee vähentää alle 15 päivään kuukaudessa. Jos käytössä on triptaaneja tai useampia eri kohtauslääkkeitä, tulisi näiden käyttö rajata alle 10 päivään kuukaudessa.

Usein, etenkin jos takana on jo epäonnistuneita yrityksiä vähentää särkylääkkeiden ja triptaanien käyttöä, voi särkylääkkeiden ja triptaanien lopettaminen kokonaan esim. kahden kuukauden ajaksi auttaa päänsärkykierteen katkaisussa. Tilalle aloitetaan päänsäryn estolääke. Vieroitusoireita, kuten ohimenevästi lisääntyneitä päänsärkyjä, pahoinvointia ja unettomuutta, tulee osalle. Tarvittaessa pahoinvoinnin hoitoon voi käyttää metoklopramidia ja unettomuuden hoitoon tarvittaessa pieni annos psykoosilääkettä levomepromatsiini 5-25mg tai ketiapiini 25-100mg iltaisin.

Liian tiuhaan otetut triptaanit tai särkylääkkeet voi lopettaa kerralla tai vähitellen kuukausittaista käyttömäärää pienentäen kohti tavoitetta yhdeksän päivää kuukaudessa. Tutkimusten mukaan nopeat muutokset tuovat avun nopeammin ja helpommin, mutta molemmilla tavoilla voidaan päästä tavoitteeseen. Pidä otetuista kohtauslääkkeistä kirjanpitoa (päänsärkypäiväkirja).

Lääkevieroituksessa lääkkeen lopettaminen aiheuttaa yleensä aluksi pahenevaa päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta ja univaikeuksia. Vieroitusoireet kestävät tutkimusten mukaan keskimäärin 2-10 päivää. Päänsäryn kokonaistilannetta voidaan arvioida vasta 2-3 kuukauden kuluttua. Yleensä päänsärky on tuolloin selvästi lievittynyt ja päänsärkypäivät jopa puolittuneet. Toisinaan päivittäinen tai lähes päivittäinen krooninen migreeni jatkuu särkylääke- ja triptaanivieroituksesta huolimatta. Paluuta aiempaan tiuhaan kohtauslääkkeiden käyttöön ei kuitenkaan ole, vaan kannattaa estolääkkeiden käytöllä ja rajatulla kohtauslääkkeiden käytöllä edetä. Kipuratojen herkkyys tulee lievittymään ja päänsärkytilanne rauhoittumaan ajan kuluessa. Toisilla tähän menee enemmän aikaa.

Särkylääkevieroituksessa yleensä kaikki särkylääkkeet ja triptaanit pyritään lopettamaan, tai pitämään rajana maksimikäyttö 9 päivänä kuukaudessa. Päänsärkyestolääkitys voidaan aloittaa jo vieroituksen aikana tai sen jälkeen. Tutkimusten mukaan päänsäryn estolääkkeen aikana särkylääkevieroitus onnistuu paremmin.

Vieroituksen aikaiseen unettomuuteen voi käyttää esim. psykoosiryhmän lääkettä pienellä annoksella (levomepromatsiini 5-25mg tai ketiapiini 25-100mg). Nämä tukevat myös vieroituksen onnistumista.

Särkylääkevieroituksen aikana ja jälkeen kannattaa muistaa myös lääkkeettömät kivunhoidon keinot ja ottaa ne käyttöön. Katso lisää seuraavasta linkistä:

Vieroituksen jälkeen alkuperäinen päänsärky kuten jännityspäänsärky tai migreeni esiintyvät todennäköisesti aika ajoin. Yleensä lääkepäänsäryn aiheuttaneen kohtauslääkkeen käyttöä ei enää suositella. Jos on esimerkiksi käyttänyt sumatriptaania liikaa, voi aloittaa varovasti jonkin toisen triptaanin sen tilalle, ei kuitenkaan yhtä usein käytettynä. Lääkepäänsäryllä on kuitenkin taipumus uusia helposti, minkä vuoksi otetut särkylääkkeet ja triptaanit kannattaa kirjata ylös päänsärkypäiväkirjaan ja näin seurata kohtauslääkkeiden turvarajoja. Säännöllisesti otettu estolääke on parempi vaihtoehto päänsäryn hoidossa.

Jos särkylääkkeitä on mennyt päänsäryn hoitoon päivittäin tai lähes päivittäin jo yli 3 kuukauden ajan, on lääkepäänsärky todennäköinen. Päänsäryt eivät tällaisella hoidolla parane, vaan kroonistuvat eivätkä estolääkkeetkään toimi. Runsas ja pitkäaikainen särkylääkkeiden käyttö voi myös vahingoittaa maksaa tai munuaisia.

Päivitetty 7.1.2022