Siirry sivun sisältöön

Narkolepsian päiväväsymyksen lääkehoito

Lääkehoidolla voidaan usein kohentaa päiväaikaista vireyttä merkittävästi.

Oikean lääkkeen löytäminen voi kuitenkin joskus vaatia aikaa ja selviää usein vain kokeilemalla. Lääkehoidossa olevan narkolepsiaa sairastavan tulee olla terveydenhuollon seurannassa.

Suurin osa narkolepsiaan hoitoon käytetyistä lääkkeistä kuuluu Kelan erityiskorvattavuuden piiriin. Lue lisää narkolepsialääkkeiden korvattavuudesta:

Modafiniili on usein ensilinjan lääke väsymyksen hoitoon. Se on vain narkolepsiaan tarkoitettu. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunnetta. Lääkettä otetaan yleensä 1-4 tablettia vuorokaudessa, aamulla ja puolen päivän maissa. Tavallisimpia sivuvaikutuksia on päänsärky, jota ilmenee alkuvaiheessa noin joka kolmannella.

Metyylifenidaattivalmisteet ovat ADHD:n hoidossa käytettyjä lääkkeitä. Niiden vireystasoa kohentava vaikutus perustuu dopamiinin ja noradrenaliinin lisäämiseen hermoliitoksissa. Metyylifenidaattivalmisteita on pitkä- ja lyhytvaikutteisia, joista pitkävaikutteiset ovat usein narkolepsian hoidossa ensisijaisia.

Pitolisantti on melko uusi lääke narkolepsian hoidossa. Sen vaikutusmekanismi perustuu histamiinijärjestelmään ja sillä voi olla päiväväsymyksen lisäksi hieman tehoa myös katapleksiaan. Pitolisantti on Kela-korvattava narkolepsian hoidossa.

Solriamfetoli on toinen uusi lääke narkolepsian hoidossa. Se vaikuttaa dopamiini- ja noradrenaliini-nimisten välittäjäaineiden kautta. Lääke otetaan kerran päivässä. Se parantaa vireystasoa iltapäivään asti. Lääke on Kela-korvattava narkolepsian hoidossa.

Myös natriumoksibaatilla on tehoa päiväväsymykseen. Päiväväsymyksen hoidossa käytetään harvoissa tapauksissa myös muita vireystasoa kohentavia lääkityksiä. Uusia lääkehoitoja vireystason parantamiseen kehitetään jatkuvasti.

Päivitetty 25.1.2024