Ensiapulääkkeet pitkittyneessä epilepsiakohtauksessa

Jos henkilöllä on taipumusta pitkittyneisiin (yli 5 minuuttia kestäviin) epileptisiin kohtauksiin, lääkäri voi määrätä ensiapulääkkeen tällaisten kohtausten varalle. 

​Valtaosa (90 %) epileptisistä kouristuskohtauksista menee ohi itsestään 1– 4 minuutissa. Ne eivät vaadi erityistoimia eivätkä kohtauksen yhteydessä erityistä lääkehoitoa. Epilepsian hoito on pitkäaikaista kohtauksia ehkäisevää lääkehoitoa, jota tehostetaan, jos henkilöllä on lääkityksestä huolimatta kohtauksia.

Epilepsiakohtaus on pitkittynyt silloin, kun kohtaus jatkuu yhtäjaksoisesti yli 5 minuuttia tai kun kohtaukset toistuvat ilman, että henkilö ehtii välillä toipua ennalleen. Jos henkilöllä on taipumusta tällaisiin kohtauksiin, ensiapulääkkeenä voidaan käyttää nestemäistä diatsepaami -peräruisketta tai posken limakalvolle annosteltavaa midatsolaami-liuosta.

Ensiapulääkkeen määrää hoitava lääkäri, joka yhdessä hoitajan kanssa ohjaa oikean käytön lääkettä annosteleville henkilöille. Ensiapulääkkeet antaa aina toinen henkilö, perheenjäsen tai esimerkiksi hoitokodin työntekijä. Hänen täytyy hallita lääkkeenantotekniikka ja tietää, milloin kyseisen henkilön kohtaus on poikkeuksellisen pitkä tai uhkaa uusiutua ja vaatii ensiapulääkkeen annon.

Jos kohtaus jatkuu ensiapulääkkeen annosta huolimatta, on soitettava hätänumeroon 112 ja toimitettava henkilö sairaalahoitoon. Jos henkilö on ollut hyvässä hoitotasapainossa tai kohtaukseton, ensiapulääkettä ei määrätä varalle. Jos tällaisessa tilanteessa yllättäen saa kohtauksen, on sen sijaan hyvä hakeutua hoitoon ja saada samalla ohjeet pitkäaikaiseen lääkitykseen tarvittavista muutoksista.

Päivitetty  11.1.2022

Kyllä