Siirry sivun sisältöön

Ylipaino aivoverenkiertohäiriön riskitekijänä

Painonpudotus vaikuttaa positiivisesti useisiin aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöihin. Se alentaa verenpainetta, parantaa veren sokeri- ja kolesteroliarvoja ja lievittää uniapneaa.

Ylipaino altistaa aivoverenkiertohäiriöille. Aikuisten painoa arvioidaan painoindeksillä. Painoindeksi eli BMI lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä.

Oman painoindeksin voi laskea BMI-laskurilla.

BMI

18.5-25

normaali paino

25-30

lievä lihavuus, "ylipaino"

30-35

merkittävä lihavuus

35-40

vaikea lihavuus

yli 40

sairaalloinen lihavuus

Erityisesti vyötärölihavuus vaikuttaa olevan haitallista. Vatsalle kertyneen rasvan määrää arvioidaan mittaamalla vyötärönympärys. Vyötärönympärys kannattaa mitata myös silloin, jos ylipainoa ei ole paljon, mutta se painottuu vatsan seudulle.

Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärönympärys on miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm.

Painonpudotus alentaa verenpainetta, parantaa veren sokeri- ja kolesteroliarvoja, lisää fyysistä suorituskykyä sekä voi lievittää uniapneaa. Painonpudotus vaikuttaa siis positiivisesti useisiin aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöihin ja on yksi tehokkaimmista lääkkeettömistä keinoista, joilla voi ennaltaehkäistä valtimotauteihin sairastumista.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen suositellaan laihduttamista, mikäli on ylipainoa. Sopiva painonpudotus on 5–10 prosenttia.

Päivitetty 1.9.2023