Siirry sivun sisältöön

Poikkeavat veren rasva-arvot aivoverenkiertohäiriön riskitekijänä

Aivoverenkiertohäiriön riskiä lisää erityisesti LDL-kolesterolin eli niin sanotun huonon kolesterolin korkea määrä ja HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin vähyys.

Veren poikkeavat rasva-arvot lisäävät riskiä saada aivovaltimotukos. Laboratoriokokeissa mitataan usein kokonaiskolesteroli, LDL- ja HDL-kolesteroli sekä triglyseridit. Myös koholla olevat triglyseridiarvot ovat valtimotautien riskitekijä.

Normaalit veren rasva-arvot on esitetty oheisessa taulukossa.

kokonaiskolesteroli

alle 5,0 mmol/l

LDL-kolesteroli

alle 3,0 mml/l

HDL-kolesteroli

miehillä yli 1,0 mmol/l naisilla yli 1,2 mmol/l

triglyseridit

alle 1,7 mmol/l

Aivoinfarktin tai TIA-kohtauksen jälkeen niin sanotun huonon kolesterolin eli LDL-kolesterolin tulisi olla alle 2,5 mmol/l.

Jos aivoinfarktin tai TIA-kohtauksen syynä on valtimonkovettumatauti , tavoitteena on LDL-kolesteroli alle 1,8 mmol/l.

Huonoa kolesterolia nostaa runsaasti tyydyttyneitä rasvoja (niin sanottua kovaa rasvaa) ja kolesterolia ja niukasti kuituja sisältävä ravinto. Lisäksi LDL-kolesterolia nostavia ja HDL-kolesterolia laskevia tekijöitä ovat vähäinen liikunta, tupakointi ja ylipaino.

Kolesteroliarvoja voi muuttaa paremmiksi

  • muuttamalla ruokavaliota

  • lisäämällä liikuntaa

  • laihduttamalla.

Liikunnan ja ruokavaliomuutosten lisäksi kolesteroliarvoja voidaan parantaa lääkkeillä. Statiinit laskevat tehokkaasti veren LDL-kolesterolipitoisuutta ja vastaavasti nostavat HDL-kolesterolipitoisuutta. Statiineilla on myös suoria vaikutuksia valtimoiden seinämiin, mikä hidastaa vähentää valtimotaudin etenemistä. Tämän vuoksi statiinilääkitys saatetaan aloittaa aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle, vaikka kolesteroliarvot olisivat laboratoriokokeissa tavoitearvoissa.

Päivitetty 1.9.2023