Siirry sivun sisältöön

Paluu töihin aivovamman jälkeen

Lievän aivovamman jälkeen työhön paluun ennuste on hyvä: valtaosa potilaista palaa töihin parissa kuukaudessa. Oireiden pitkittyessä ja vaikeammissa vammoissa voidaan tarvita esimerkiksi ammatillista kuntoutusta.

Työhön paluu aivovamman jälkeen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä riittävän pitkää seurantaa ja mahdollisuutta tarkistaa suunnitelmaa ja suunnata sitä uudelleen.

Vaikea aivovamma voi estää työllistymisen palkkatyöhön. Tällöinkin on hyvä löytää mahdollisuuksia aktiiviseen ja mielekkääseen elämään esimerkiksi osallistumalla vapaaehtoistyöhön tai muuhun toimintaan.

Lievästä aivovammasta toivutaan useimmiten hyvin viimeistään muutaman viikon kuluessa. Alkuvaiheessa lievän aivovamman oireet kuten väsymys, päänsärky, sekä muisti- ja keskittymisvaikeudet voivat olla voimakkaitakin. Tällöin kannattaa levätä ja palata töihin vasta kun oireet ovat ohittuneet tai ainakin selvästi lievittyneet.

Osalla keskivaikean aivovamman saaneista oireet korjaantuvat täysin varsin pian, jolloin työhön paluulle ei ole esteitä. Jos aivovammasta jää jälkioireita, työhön paluun ajankohtaa ja tapaa tulee hoitavan lääkärin ja usein myös työterveyslääkärin kanssa miettiä huolellisesti. Vakavammissa vammoissakin työhön paluu voi toteutua onnistuneesti.

Aivovammoihin joskus liittyvä oiretiedostamattomuus saattaa myös tehdä työhön paluusta haastavaa. Usein aivovamman saaneen oma halu palata työelämään nopeasti on suuri, jolloin toipumisaika voi tuntua turhauttavan pitkältä. Liian aikainen työhön paluu voi kuitenkin aiheuttaa merkittäviä haasteita ja johtaa vakavaan uupumiseen ja toipumisen pitkittymiseen.

Työhön paluun ja työssä pysymisen tueksi on hyvä keskustella työnantajan kanssa työtehtävien ja tapojen mukautuksista. Työterveyshuolto on tässä hyvä yhteistyökumppani. Joskus työhön paluun tueksi tarvitaan ammatillisen kuntoutuksen keinoja kuten urasuunnittelua, työkokeilua, työhön valmennusta tai opiskelua. Usein työhön paluu kannattaa toteuttaa työkokeiluna, jolloin kuormitusta ja työmäärää nostetaan asteittain. Työkokeilun tulee olla riittävän pitkä, pääsääntöisesti vähintään kolme kuukautta. Työkokeilun ajalta saa ansionmenetyskorvausta tai päivärahaa vakuutusyhtiöltä tai kuntoutustukea ja -korotusta tai kuntoutusrahaa työeläkeyhtiöltä tai Kelalta.

Kevennetysti työhön voidaan palata myös osa-aikaisesti, jolloin palkan lisäksi toimeentulona voi olla osasairaspäiväraha, osakuntoutustuki tai vakuutusyhtiön maksama korvaus palkan menetyksestä. Työnantaja voi myös tarvittaessa hakea työolosuhteiden järjestelytukea TE-toimistosta esimerkiksi uusien työvälineiden hankkimiseksi tai apua toiselta työntekijältä työssä pysymisen tai sinne palaamisen tueksi. TE- toimistosta voidaan hakea myös palkkatukea työttömälle vammautuneelle työllistymisen tueksi. Lisätietoa löydät seuraavista linkeistä:

Päivitetty 24.1.2024