Siirry sivun sisältöön

Aivovammojen ennaltaehkäisy

Aivovammojen tärkein hoito on niiden ehkäisy.

Ennaltaehkäisyllä voidaan vaikuttaa aivovammojen syntymiseen. Aivovammoihin liittyvän tietouden lisääminen on tärkeää, jotta vaaratekijöihin ja seurausvaikutuksiin osataan suhtautua realistisesti.

Aivovammoja voidaan ehkäistä monin eri tavoin. Tärkeimmät ehkäisytoimet kohdistuvat alkoholin käytön vähentämiseen, liikenne- ja liikuntaturvallisuuden parantamiseen ja ikääntyneiden kaatumisriskin pienentämiseen.

Jopa puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholin käyttö lisää tapaturmariskiä ja väkivaltaista käyttäytymistä. Pienikin alkoholimäärä heikentää tarkkaavuutta liikenteessä. Myös esimerkiksi sähköpotkulaudan käyttö alkoholin vaikutuksen alaisena ilman kypärää aiheuttaa suuren riskin aivovammoille. Iäkkäät ovat erityisen herkkiä alkoholin haitallisille vaikutuksille, jolloin esimerkiksi kaatumisriski voi lisääntyä merkittävästi.

Alkoholinkäytön lopettamiseen voi saada apua esimerkiksi seuraavasta linkistä:

  • Älä koskaan aja päihtyneenä autolla tai millään muulla liikennevälineellä (kuten polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla).

  • Käytä aina oikean kokoista ja ehjää kypärää pyöräillessäsi, lasketellessa, ratsastaessasi, luistellessasi ja muissa tarpeellisissa tilanteissa.

  • Huolehdi että käytät turvavyötä aina ajaessasi autoa, myös lyhyillä matkoilla. Suuri osa liikenneonnettomuuksista tapahtuu lähellä kotia.

  • Huolehdi että lapsesi turvaistuin on oikean kokoinen ja että käytät sitä oikein. Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi. Lue lisää lasten turvaistuinten oikeasta käytöstä seuraavasta linkistä:

Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Matala verenpaine, huimaus, aistitoimintojen heikentyminen iän myötä ja runsas lääkitys lisäävät merkittävästi kaatumisriskiä. Kaatumisia voi ehkäistä muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Pitämällä huolta hyvästä lihas- ja yleiskunnosta

  • Käyttämällä turvallisia jalkineita ja liukuesteitä, erityisesti syksyllä ja talvella

  • Tekemällä kotiympäristöstä turvallinen vähentämällä esimerkiksi hankalia mattoja ja turhia johtoja

  • Teettämällä tarvittaessa kodinmuutostöitä (esimerkiksi kynnysten poisto, turvakaiteiden lisäys)

Lue lisää ikäihmisten aivovammojen ehkäisystä seuraavasta linkistä:

Päivitetty 24.1.2024