Siirry sivun sisältöön

Gliooman luokittelu

Gliooma on syöpäkasvain, joka on lähtöisin aivojen tukisolukosta. Niitä on useita eri tyyppejä ja ne voivat käyttäytyä hyvinkin eri tavoin. Glioomat luokitellaan eri luokkiin kasvainkudoksesta riippuen.

Patologi määrittää kasvainkudoksesta pahanlaatuisuusluokan eli gradusluokan (G1-4). Gliooma on usein sekoitus eri luokkia, jolloin se luokitellaan pahanlaatuisimman alueen mukaan. Gliooman hoito riippuu kasvaimen luokasta ja hoitosuunnitelma tehdään yksilöllisesti moniammatillisessa tiimissä.

Gliooma on usein sekoitus eri luokkia, jolloin se luokitellaan pahanlaatuisimman alueen mukaan. Aikuisilla harvinainen luokan 1 gliooma on moninainen joukko harvinaisia kasvaimia, usein tarkkarajaisia ja hitaasti kasvavia. Ne eivät muutu pahanlaatuisiksi ajan kuluessa.

Luokan kaksi (G 2) glioomat kehittyvät hitaasti, vuosien aikana. Joillakin niistä on taipumus muuttua pahanlaatuisemmaksi vuosien mittaan.

Luokkaa 3-4 olevia glioomia kutsutaan pahanlaatuisiksi eli maligneiksi glioomiksi (glioma malignum). Luokkaa 3 olevia glioomia kutsutaan myös anaplastisiksi, mikä kuvaa solujen muuttumista pahanlaatuiseen suuntaan.

Terveessä aivokudoksessa on useita erilaisia tukisolutyyppejä, joista astrosyytit eli tähtisolut ja oligodendrosyytit eli harvaulokesolut ovat tavallisimpia. Näistä soluista lähtöisin olevat kasvaimet nimetään joko astrosytoomiksi tai oligodendroglioomiksi. Tämä luokitus on tärkeä, koska oligodendroglioomat ovat osoittautuneet astrosytoomia herkemmiksi sytostaateille eli solunsalpaajille.

Päivitetty 3.8.2021