Siirry sivun sisältöön

Aivokasvainpotilaan kotiutuminen

Sairaalasta kotiudutaan voinnin salliessa. Lääkäri arvioi aina yksilöllisesti jokaisen kohdalla sopivan ajankohdan, kun edellytykset kotiutumiselle täyttyvät.

Aivokasvainleikkauksen jälkeen haava suljetaan tyypillisesti joko ompelein tai haavahakasin eli agraffein. Ennen kotiutumista haavan kunto arvioidaan, annetaan ohjeet haavan hoitamisesta ja kerrotaan ompeleiden tai hakasten poistosta.

Jos kotiutumisen jälkeen haava alkaa erittää märkäistä eritettä, haava kuumottaa tai turpoaa tai ihon alle kertyy nestemäistä pullotusta, on syytä olla yhteydessä osastolle, josta potilas on kotiutunut.

Leikkauksen jälkeiseen toipilasaikaan voi liittyä tietty määrä kipua. Leikkauksen jälkeen haavan paraneminen sekä muut leikkauksesta seuranneet oireet voivat aiheuttaa päänsärkyä, joka yleensä helpottaa ajan ja lääkityksen avulla.

Päänsärkyä voi leikkauksen jälkeen jatkua muutaman viikon ajan. Kotiutettaessa potilaalle kirjoitetaan kipulääkkeestä resepti ja lääkettä otetaan lääkärin antaman ohjeen mukaan. Jos kipu muuttuu kotona poikkeavan voimakkaaksi eikä kipulääkkeistä ole tähän apua, on syytä olla yhteydessä osastolle, josta potilas on kotiutunut.

Aivojen operoiminen on aina paitsi fyysinen, mutta myös henkinen kuormittaja ihmisen elämässä. Kykymme ajatella, muistaa, tuntea ja toimia muiden ihmisten kanssa perustuu aivojen toimintaan. Näiden elämän varrella harjaantuneiden kykyjen käyttö on meille itsestäänselvyys emmekä kiinnitä normaalissa arkielämässä juurikaan huomiota suurimpaan osaan useasti käytetyistä toiminnoista (arkiaskareet, lukeminen, kirjoittaminen, liikkuminen, arkinen kanssakäyminen tms.).

Aivokasvainleikkauksen jälkeen myös normaalit toiminnot voivat tuntua raskailta ja kuormittavilta. Aivot vaativat toipilasaikana sekä lepoa, että aktiviteettejä palautuakseen. Toipuminen on hyvin yksilöllistä ja pärjäämisen edellytykset arvioidaan sairaalassa ennen kotiutumista ja toipilasajan jälkeen jälkitarkastuksessa.

Sairaalasta kotiutuessaan työelämässä olevalle potilaalle kirjoitetaan sairaslomatodistus, jonka keston lääkäri määrittelee. Jos potilas ei kuitenkaan ole kirjoitetun sairasloman päätyttyä vielä työkykyinen, sairaslomaa jatketaan siellä, missä potilaan seuranta ja jatkohoito tapahtuu (eli syöpätautien klinikalla, neurologian poliklinikalla, omassa työterveyshuollossa tai omalla terveysasemalla).

Sairaalasta kirjoitetut reseptit uusitaan siellä, missä potilaan seuranta/jatkohoito tapahtuu eli syöpätautien klinikalla, neurologian poliklinikalla, omassa työterveyshuollossa tai omalla terveysasemalla.

Päivitetty 3.8.2021