Vertaistuki sairaalassa

Vertaistuen tarjoaminen osana sairaalan palveluita tuo vertaistuen potilaalle jo hoitopolun alkumetreille. Toiminta vaihtelee sairaaloittain ja osastoittain.

Kuva: HUS / Matti Snellman

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Oman sairaalan ja osaston tekemästä yhteistyöstä potilasjärjestöjen kanssa kannattaa kysyä osaston hoitohenkilökunnalta!

Alla olevasta luettelosta löydät sairaaloiden pisteet, josta voit kysyä vertaistuesta.

Etelä-Karjalan keskussairaala, OLKA®

Etelä-Karjalan keskussairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalan kanttiinilla sijaitseva OLKA-esitehylly ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-toiminnan työntekijään. OLKA-toimintaa koordinoi Eksote.

Tutustu toimintaan (Eksote)

 

Helsingin yliopistollinen keskussairaala, OLKA®

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa OLKA-toimintaan kuuluvat OLKA-pisteet Meilahden kolmio- ja tornisairaaloissa, Uudessa lastensairaalassa, Syöpätautien klinikalla sekä Jorvin sairaalassa. Lisäksi OLKAn vapaaehtoistoimintaa on Haartmanin sairaalassa, Kirurgisessa sairaalassa, Malmin sairaalassa, Naistenklinikalla, Peijaksen sairaalassa, Silmä-korvasairaalassa ja Töölön sairaalassa.

Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutetaan HUS:n ja EJY ry:n yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (HUS)

 

Palvelupiste Soppi, Hyvinkään sairaalan OLKA®-piste

Hyvinkään sairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalan palvelupiste Sopessa sijaitseva OLKA-piste ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutetaan HUSin ja Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (HUS)

 

 

 

Keski-Suomen keskussairaala, OLKA®

Keski-Suomen keskussairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalassa sijaitseva OLKA-piste sekä sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä Jyväskylän OLKA-pisteisiin sairaalassa ja kansalaistoiminnankeskus Matarassa. OLKA-toimintaa toteutetaan KSSHP:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (Keski-Suomen sairaanhoitopiiri)Tutustu toimintaan (Kansalaistoiminnankeskus Matara)

 

Kuopion yliopistollinen sairaala, OLKA®

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalassa sijaitseva OLKA-piste. OLKA-toimintaa toteutetaan KYS:n ja Tukipilarin yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (Kuopion yliopistollinen sairaala)

Tutustu toimintaan (Tukipilari)

 

Lohjan sairaala, OLKA®

Lohjan sairaalassa OLKA-toimintaan kuuluvat sairaalassa sijaitseva OLKA-piste sekä sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Lisätietoja saat Apuomena ry:n Kansalaistoiminnan keskuksesta vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta. OLKA-toimintaa toteutetaan HUS:n ja Apuomena ry:n yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (HUS)Tutustu toimintaan (Apuomena ry)

 

Mikkelin Keskussairaala, OLKA®

Mikkelin Keskussairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalan ala-aulassa sijaitseva OLKA-piste ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutaan Essote:n ja Estery:n yhteistyönä.

Ajankohtaisia kuulumisia voit seurata sosiaalisesta mediasta: Facebookissa nimellä OLKA, Mikkeli ja instagramissa @olkamikkeli.

Tutustu toimintaan (Essote)

 

 

Oulun yliopistollinen sairaala, OLKA®

Oulun yliopistollisessa sairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu Avohoitotalossa sijaitseva Järjestöpiste Kaiku ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutetaan OYS:n ja Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (Ihimiset)

 

 

Raaseporin sairaala, OLKA®

Raaseporin sairaalan OLKA-toimintaan kuuluu sairaalassa sijaitseva OLKA-piste. OLKA-toimintaa toteutaan HUS:n ja EJY ry:n yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (HUS)

 

Satasairaala (Pori), OLKA®

Satasairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalassa sijaitseva OLKA-piste ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutetaan Satasairaalan ja Satakunnan yhteisökeskuksen yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (Satasairaala)

 

 

 

Seinäjoen keskussairaala, OLKA®

Seinäjoen keskussairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalassa sijaitseva OLKA-piste ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Yhteisöjen Yhdistys ry:n yhteistyönä.

Tutustu toimintaan (Järjestötalo)

Sosteri (Savonlinna), OLKA®

Sosterissa (Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä) OLKA-toiminta käynnistetään asteittain syksystä 2019 lähtien Sosterin eri toimipisteissä. Lisätietoa saat Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n OLKA-vastuuhenkilöltä: Kimmo Käärmelahti, p. 044 741 9820 tai kimmo.kaarmelahti@kolomonen.fi. Savonlinnan seudun OLKA-toimintaa toteutetaan Sosterin ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n yhteistyönä.

 

 

 

Tampereen yliopistollinen sairaala, Kohtaamispaikka

Taysin Kohtaamispaikassa potilas- ja vammaisjärjestöt tarjoavat tietoa, toivoa ja tukea potilaille ja heidän läheisilleen. Kohtaamispaikka on tarkoitettu Taysin asiakkaille, henkilöstölle, potilas- ja vammaisjärjestöille. Kohtaamispaikassa on mahdollisuus tavata järjestöjen edustajia sekä palveluneuvoja.

Tutustu toimintaan (Tays)

palveluneuvonta@tays.fi

p. 03 311 67000 / Taysin palveluneuvonta

 

Vaasan keskussairaala, OLKA®

Vaasan keskussairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalassa sijaitseva OLKA-piste ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä oman alueesi OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. OLKA-toimintaa toteutetaan Vaasan keskussairaalan ja Pohjanmaan Yhdistykset ry:n yhteistyönä.

Tutustu toim​intaan (Vaasan keskussairaala)Tutustu toimintaan (Pohjanmaan Yhdistykset ry)

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, kokemusasiantuntijat

Varsinais-Suomessa toimii tällä hetkellä 22 koulutettua kokemusasiantuntijaa, jotka ovat käyneet sairaanhoitopiirin järjestämän 8 kuukauden koulutuksen.

Kokemusasiantuntijat palvelevat kaikilla sairaanhoitopiirin toimialueilla. Heillä on valmiudet toimia esim.

  • ryhmänohjaajina
  • työntekijän työparina (ei terveydenhuollon ammattilaisena)
  • kokemuskouluttajana seminaareissa
  • palvelujen kehittäjänä ohjausryhmissä ja suunnittelu- ja kehittämisryhmissä sekä kokemusarvioijana tutkimushankkeissa
  • vertaistukihenkilönä
  • vastaanoton työntekijöinä

Tutustu toimintaan (TYKS)

Jos huomaat, että joku toimija puuttuu listalta, lähetä meille viesti sähköpostitse: vertaistalo@terveyskyla.fi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

järjestöt; tuki; potilasjärjestöt; erikoissairaanhoito; palvelu; palvelupisteet; vapaaehtoistoiminta; auttaminen; vapaaehtoinen; vertaistuki; vertainen

Päivitetty  5.3.2020