Kuka on vertaistukija?

Vertaistukija on selviytynyt sairaudesta tai sopeutunut elämään sen kanssa ja haluaa tukea muita sairastuneita.Vertaisen tuki

Vertaistuki voi olla ennalta suunnittelematonta kohtaamista kohtalotovereiden välillä. Vertaisuutta on, kun

  • samassa elämäntilanteessa yhtä aikaa olevat henkilöt vaihtavat kokemuksiaan.
  • uudessa elämäntilanteessa oleva vaihtaa kokemuksiaan toisen saman kokeneen, mutta siitä selviytyneen tai sen kanssa elämään tottuneen henkilön kanssa.

Koulutettu vertaistukija

Vertaistukija jakaa tuettavan kanssa samanlaisen kokemuksen, mutta hän on jo pidemmällä omassa prosessissaan.

Hän on selviytynyt sairastumisen aiheuttamasta kriisistä, haluaa hyödyntää kokemuksesta saamaansa tietoa ja haluaa tukea toisia sairastuneita. Vertaistukija on yleensä vapaaehtoinen, tehtäväänsä koulutettu ja sitoutunut vaitioloon.

Vertaistukija keskittyy tuettavan kuuntelemiseen ja hän kertoo omia kokemuksia silloin ja siinä määrin, kun tuettava haluaa. Vertaistukijan roolissa ollessaan henkilö keskittyy vastasairastuneen tukemiseen.

"Vertaistukijana olen valmis kertomaan, miltä sairaus on tuntunut, mitä se on elämässäni muuttanut ja mitä ajatuksia tuonut", kertoo sairaalassa vertaistukijana toimiva vapaaehtoinen Anneli.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


tuki; vertaistuki; merkitys (ominaisuudet); sopeutuminen; auttaminen; ilo; selviytyminen; Vertaistalo; vertainen; toivo; vertaistukija

Päivitetty  24.10.2019