Ajankohtainen

Voimaannu, virkisty, vaikuta – vertaistoimintaa Kilpirauhasliitosta

Julkaistu 1.11.2021 7.00

Kilpirauhasliitto tarjoaa monipuolista vertaistukea kilpirauhassairaiden tueksi. Saatavilla on muun muassa tukipuhelin, vertaischatit ja voimavarakursseja.

​​​​

Kilpirauhasliitto edistää kilpi- ja lisäkilpirauhassairauksien tunnettuutta, hoitoa ja tutkimusta sekä kilpirauhassairaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Toiminnan tavoitteena on, että kilpirauhas- ja lisäkilpirauhaspotilas tuntee sairautensa, pärjää sen kanssa arjessa ja voi mahdollisimman hyvin sairaudesta huolimatta. Vertaisten toisilleen antama tuki, tieto ja arjen vinkit sekä kokemusasiantuntijuus ovat toiminnassa keskeisiä.

Tukipuhelin tarjoaa kuuntelijan

Tukipuhelin tarjoaa mahdollisuuden jakaa omia kokemuksia jo pidempään sairastaneen henkilön kanssa. Tukipuhelimeen vastaavat vapaaehtoiset toimivat tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, oman elämänkokemuksensa kautta. Tukipuhelinpäivystäjiltä ei edellytetä terveyden- tai sairaanhoidon koulutusta, mutta heidät on koulutettu vapaaehtoistehtäväänsä.

Syksyllä 2021 järjestetään teemailtoja kilpirauhasen syöpää, kilpirauhasen liikatoimintaa sekä lisäkilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville. Teemailtoina tukipuhelimeen vastaa vertainen näitä sairauksia sairastaville. Muina ajankohtina vastaajana on pääsääntöisesti vertainen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville.

Teemaillat syksyllä 2021

  • 4.11. Kilpirauhassyöpä
  • 2.12. Kilpirauhasen liikatoiminta
  • 16.12. Lisäkilpirauhasen liikatoiminta
Tukipuhelin päivystää arkitorstaisin klo 18.00‒21.00 numerossa 050 400 6800.
Pääsin keskustelemaan toisten samaa sairautta sairastavien kanssa ja sain tukea ymmärtää sairautta arkielämässä.

Vertaischatteja teemoittain

Vertaischat on ryhmämuotoinen reaaliaikainen kirjoitettu keskustelu, jota ohjaavat vapaaehtoiset. Keskustelu käydään nimimerkin turvin. Chatit tarjoavat vertaistukea niille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse osallistumaan kasvokkain tapaaviin ryhmiin, eivät ole sosiaalisessa mediassa tai eivät halua internetissä keskustella sairauteensa liittyvistä asioista omalla nimellään.

Vertaischat tarjoaa teemailtoja kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa sekä kilpirauhassyöpää sairastaville.

On ollut todella helpottavaa huomata muiden käyvän läpi samoja juttuja kuin itse, vaikka aikaisemmin piti itseään omituisena tai hulluna.

Voimavarakursseilta tietoa ja tukea

Kilpirauhasliitto järjestää neljän vuorokauden mittaisia voimavarakursseja sekä pidempiä avo- ja etäkursseja kilpirauhaspotilaille. Kursseja järjestetään eri puolilla Suomea eri teemoilla ja eri ikäryhmille suunnattuina. Kurssit pitävät sisällään asiantuntijaluentoja, vertaistukea ja virkistäytymistä.

Haluatko sinä toimia muiden kilpirauhassairaiden tukena?

Chatvertaisena, tukipuhelinpäivystäjänä, loma- ja kurssivertaisena tai kokemustoimijana pääsee toimimaan muiden tukena ja samalla saa itse iloa ja voimaantumisen tunnetta. Tehtävään saa koulutuksen sekä tukea muiden samaa tehtävää hoitavien vapaaehtoisten tiimiltä.

Mielihyvää jos koen pystyneeni auttamaan tai lohduttamaan ihmistä.
Tunteen, että voin vaikuttaa asioihin ja että voin auttaa jotakuta kertomalla oman tarinan.

Kiinnostuitko? Ot​a yhteyttä: Asta Salonen, asta.salonen@kilpirauhasliitto.fi, 050 4084 403.

Jos haluat jakaa oman tarinasi elämästä kilpirauhassairauden kanssa Kilpi-lehdessä, laita viestiä osoitteeseen lehti@kilpirauhasliitto.fi

Kilpirauhasliitto löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien yhdistysten yhteystietoja.

Kirjoittanut: Merja Kaivolainen, järjestöasiantuntija, Kilpirauhasliitto ry