Ajankohtainen

Videotapaamisissa saa vertaistukea poikkeusoloissakin

Julkaistu 14.4.2020 0.00

Monien tahattomasti lapsettomien lapsettomuushoidot jäivät tauolle koronaepidemian vuoksi. Simpukka ry:n kautta vertaistukea saa poikkeusoloissakin videotapaamisissa.

​​Simpukan vertaistukea tarjolla verkossa!

Lapsettomien yhdistys Simpukka on Suomen ainoa tahattomasti lapsettomien vertaistuen tarjoaja, etujen valvoja ja tiedon tuottaja. Simpukan yhteisöön ovat tervetulleita yhdenvertaisesti kaikki tahattomasti lapsettomat, olennaista on oma kokemus siitä, että ei voi syystä tai toisesta saada lasta tai lisää lapsia, vaikka haluaisi.

Simpukka tarjoaa erilaisissa ​elämäntilanteissa oleville tahattomasti lapsettomille vertaistukea kasvokkaisissa vertaistapaamisissa ja verkkovertaistukea useissa suljetuissa Facebook-ryhmissä, anonyymeissä vertaischateissa ja keskustelupalstalla sekä mahdollisuuden etsiä vertaiskaverin vertaisvälityksen ilmoitustaulun kautta.

Vertaisohjaajat luotsaavat videotapaamisia

Koronaepidemiasta johtuen monille tahattomasti lapsettomille tärkeät kasvokkaiset vertaistapaamiset jouduttiin Simpukassa laittamaan toistaiseksi tauolle. Tämä ei suinkaan tarkoittanut taukoa vertaistuessa! Tilalle tarjottiin nopeasti videotapaamisia ZOOM-sovellusta hyödyntäen. Simpukan koulutetut vertaisohjaajat luotsaavat vertaistapaamisia videovälitteisesti. Videotapaamisissa vertaisten on mahdollista kohdata toisiaan kotisohvalta käsin älypuhelimen, tabletin tai läppärin avulla.

Videotapaamisten avulla järjestettävät vertaistapaamiset mahdollistavat sen, että Simpukassa vapaaehtoisena toimivat vertaisohjaajat voivat jatkaa tärkeää vapaaehtoistehtäväänsä kuten ennenkin. Videotapaamiset mahdollistavat uusien vertaistuen muotojen kehittämisen ja tulossa onkin uudenlaisia videovälitteisiä tukimuotoja, kuten psykologin etäluentoja sekä erilaisia uusia ryhmiä videotapaamisten avulla. Palaute videotapaamisista on ollut pelkästään positiivista ja vertaisohjaajat luotsaavat sekä kehittävät niitä nyt mielellään. Videotapaamisia tullaan järjestämään Simpukassa myös poikkeusolojen jälkeen ja niiden avulla tullaan laajentamaan vertaistukea yhä monipuolisemmaksi sekä vahvistamaan yhteydenpitoa Simpukan vapaaehtoisiin.

Tahattoman lapsettomuuden suru

Monien tahattomasti lapsettomien lapsettomuushoidot keskeytettiin tai hoitojen aloitusta lykättiin poikkeusoloista johtuen, mikä aiheuttaa epävarmuutta ja lapsettomuuden suru voi entisestään kertaantua. Simpukassa tunnistetaan, että tahattoman lapsettomuuden suru ei poistu poikkeusoloissa ja vertaistukea on erityisen tärkeää olla tarjolla, ettei jää yksin omien tunteidensa ja ajatustensa kanssa.

Simpukan monipuolisesta verkkovertaistuesta ja ohjeet videotapaamisiin osallistumisesta löytyvät Simpukan kotisivuilta. Simpukalla on meneillään lahjasoluilla lasta toivovia ja lapsen saaneita perheitä tukeva Helminauha-hanke, sen tarjoamasta vertaistuesta tietoa hankkeen kotisivuilta.

Kirjoittanut: Jenni Huhtala, hankesuunnittelija, Helminauha-hanke