Ajankohtainen

Vertaistuki tärkeää glaukoomapotilaille

Julkaistu 8.3.2021 6.00

Löydät Vertaistalosta Glaukoomayhdistyksen ja kymmenien muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystiedot. Maailman Glaukoomaviikkoa vietetään 7.3. alkaen.

Glaukoomayhdistys ry esittelemässä toimintaansa Senior messuilla: pj. Ritva Kivimäki (oik.), Mikko Hautamäki ja Arja Hellsten.Vakava näköhermosairaus glaukooma voi edetessään aiheuttaa näkökenttäpuutoksia tai jopa sokeutumisen. Diagnoosi on usein yllätys, sillä aikaisemmin viherkaihiksi nimitetty glaukooma voi edetä täysin oireettomasti. Vertaistuella on suuri merkitys varsinkin diagnoosin saaneille potilaille. Jatkohoidossa vertaisilta saatu tuki edistää hoidon onnistumista ja säästää hoitohenkilöstön resursseja.

Tietoa ja tukea vertaisilta

Vertaistuki oli tärkeää myös Glaukoomayhdistys ry:n puheenjohtajalle Ritva Kivimäelle hänen saatuaan yllättäen glaukoomadiagnoosin kymmenen vuotta sitten.

Kivimäen glaukooma löydettiin sattumalta silmälääkärissäkäynnillä. ”Silmänpaineeni olivat 32 ja 26 mmHg (millimetriä elohopeaa), kun normaali silmänpaine on 10-21. Lääkäri epäili heti glaukoomaa”, Kivimäki kertoo.

Glaukoomadiagnoosi vahvistui lisätutkimuksen myötä. ”Säikähdin, että tulenko nyt sokeaksi.” Kivimäki liittyi Glaukoomayhdistys ry:een ja alkoi käydä Tampereella toimivassa vertaisryhmässä eli glaukoomakerhossa. ”Vertaisilta saamani tieto ja tuki oli todella tärkeää”, Kivimäki kertoo.

Glaukoomayhdistys ry järjestää kaikille avointa ja maksutonta vertaistukitoimintaa ympäri Suomen. Lisäksi yhdistys järjestää maksuttomia ja kaikille avoimia teemapäiviä ja silmälääkäreiden luentotilaisuuksia, jäsentilaisuuksia sekä tiedottaa glaukoomasta muun muassa julkaisemalla Glaukooma-lehteä. Koronaepidemian vuoksi glaukoomakerhojen toiminnassa ja tilaisuuksissa on ollut peruuntumisia. Toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan verkossa. Facebookissa toimii suljettu Glaukoomavertaisryhmä, jossa on mukana lähes 500 jäsentä ja keskustelu on vilkasta.

Glaukoomaa hoidetaan alentamalla silmänpainetta silmätipoilla, laserhoidolla tai leikkauksilla. Ritva Kivimäen glaukooma saatiin hyvin kuriin ja silmänpaineet laskemaan päivittäin tiputettavilla tipoilla. Onneksi tauti oli havaittu varhain.

Glaukoomayhdistys ry suositteleekin kaikille yli 40-vuotiaille säännöllisiä silmälääkärikäyntejä, sillä glaukooman voi varmuudella todeta vain silmälääkäri. Kivimäki haluaa kannustaa toisia glaukoomadiagnoosin saaneita. ”Kyllä glaukooman kanssa pärjää, kunhan käy säännöllisesti silmälääkärissä ja käyttää lääkkeitään ohjeiden mukaisesti."

Maailman Glaukoomaviikkoa vietetään 7.-13.3.

Kansainvälisen teemaviikon tarkoituksena on lisätä tietoa sairaudesta ja muistuttaa silmälääkärissäkäynnin tarpeellisuudesta.Suomessa glaukoomapotilaita on arviolta 200 000, joista puolet ei tiedä sairaudestaan. Potilaiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Syytä sairauteen ei tiedetä. Glaukooman yleisin riskitekijä on kohonnut silmänpaine. Muita riskitekijöitä ovat perimä, likinäköisyys ja diabetes. Glaukoomaa kutsutaan myös silmänpainetaudiksi, vaikka kaikilla potilailla silmänpaine ei nouse.

Kirjoittanut: Pipsa Sinkko-Westerholm, järjestösihteeri, Glaukoomahdistys ry

Glaukoomayhdistys ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa glaukoomasta saat Silmäsairauksien talosta.