Ajankohtainen

Vertaistuki auttaa surmattujen läheisiä

Julkaistu 18.11.2022 7.00

Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry tukee nimensä mukaisesti niitä henkilöitä ja perheitä, jotka surevat toisen ihmisen tahallisesti surmaamaa läheistään.

Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry on yksi Vertaistalon hakukoneen yhdistyksistä. Henkirikoskuoleman seurauksena uhrin lähipiiri saattaa suuren surun lisäksi kohdata taloudellisia haasteita, fyysisen ja psyykkisen terveyden horjumista, sosiaalista eristämistä tai eristäytymistä, juoruilua sekä median kiinnostuksen kohteeksi joutumista. Moni kertoo kokeneensa menetyksen jälkeen myös yksinäisyyttä. Tällöin vertaistuki voi tulla avuksi ja tarjota uuden ymmärtävän yhteisön.

Huoma perustettiin vuonna 2000 kahden poikansa menettäneen äidin aloitteesta. Alusta asti vertaistuki on ollut Huoman tärkein toimintamuoto. Vertaistukea henkirikoksen uhrien läheisille tarjotaan eri puolilla maata suurissa ja pienissä kaupungeissa kokoontuvissa vertaistukiryhmissä. Pari kertaa vuodessa järjestetään myös valtakunnallisia vertaistukiviikonloppuja.

Monipuolista tukea Huomasta

Välittömästi henkirikoksen tultua ilmi uhrin läheiset tarvitsevat ammatillista kriisitukea. Vertaistuen vuoro tulee vasta myöhemmin, kun pahin shokki on mennyt ohi. Myös rikostutkinta ja oikeuskäsittelyt alkavat vuoden päästä olla takanapäin, ja tuolloin uhrin läheinen pystyy kääntämään katseensa oikeuden toteutumisesta itseensä ja omaan suruunsa. Huoman vertaistukiryhmiin ja -viikonloppuihin voikin tulla vasta sitten, kun omasta menetyksestä on kulunut noin vuosi.

Uhrin omaisen ei kuitenkaan tarvitse odottaa vuotta ennen kuin pyytää apua Huomasta. Vaikka vertaistukiryhmiin ei vielä voisikaan mennä mukaan, Huoma voi tarjota yksilötukea ja palveluohjausta. Asiakastyön koordinaattori kuuntelee, neuvoo ja auttaa löytämään sopivia tukipalveluita. Hän voi myös etsiä keskustelukumppaniksi puhelinvertaisen, joka on itse menettänyt läheisen henkirikoksessa ja jolta voi kysyä tämän kokemuksista ja saada toivoa siitä, että tuska joskus hellittää.

Heinin tarina

Henkirikoksen uhrina veljensä menettänyt Heini otti Huoman toimistoon yhteyttä jo ennen veljen kuolemaa; kevättalvella 2015 veli oli joutunut vakavan ampumahaavan vuoksi teho-osastolle. Kun veli menehtyi, Huoman toimisto tuki Heiniä.

– Sain neuvoja oikeastaan kaikessa, mitä tarvitsin, Heini kertoo. Jo saman vuoden lopulla hän osallistui ensimmäisen kerran vertaistukiryhmän tapaamiseen, ja myöhemmin hän lähti mukaan myös vertaistukiviikonloppuihin.

Huoman vertaistuki on ammatillisesti tuettua, koska läheisen henkirikoskuolema on traumaattinen tapahtuma, ja sen vaikutus ihmisen elämään ja hyvinvointiin on suuri. Koulutettujen vertaisohjaajien lisäksi Huoman ryhmissä on aina mukana surun ja mielenterveyden ammattilaisia. Yhdessä he pyrkivät varmistamaan sen, että ryhmätilanteet pysyvät kaikille osallistujille turvallisina, vaikka keskustelun aiheet ovat raskaita.

Heini löysi ryhmätapaamisista ja verkkoryhmästä paljon tukea. Erityisellä lämmöllä hän kertoo eräästä vertaisesta, jonka kanssa he jakoivat samankaltaisen tilanteen: molemmat olivat menettäneet veljensä, ja rikosprosessit etenivät samaan tahtiin.

Vertaistuen merkitys on Heinille yhä suuri, vaikka menetyksestä on jo seitsemän vuotta.

– Vertaisilta saan tukea myös muihin menetyksiin ja vaikeisiin asioihin, sillä kaikki meistä tietävät, ettei kukaan ansaitse enää lisää taakkaa, Heini toteaa.

Kirjoittanut: Terhi Kantanen, vs. toiminnanjohtaja, Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry