Ajankohtainen

Vertaistukea monikkovanhemmille kasvokkain ja somessa

Julkaistu 22.11.2019 9.35

Suomen Monikkoperheet ry tarjoaa vertaistukea monimuotoisesti eri puolilla Suomea.

​”Kukaan muu ei ymmärrä minua niin kuin toinen Suomen Monikkoperheet ry:n logomonikkovanhempi.”

”Kun aloin odottaa kaksosia, työkaverini tuli puhumaan minulle omista kokemuksistaan kaksosten äitinä. Puhuttiin varmaan neljä tuntia, vaikkei ollut puhuttu koskaan aiemmin.”

”Olisi todella mukava tavata toisia samassa tilanteessa olevia, mutta välillä lähteminen ja arjen järjestelyt ovat haastavia toteuttaa.”

Tällaisia ajatuksia monikkoperheillä eli kaksosten, kolmosten ja nelosten vanhemmilla on vertaistuesta. Toisten monikkoperheiden kohtaaminen ja ajatusten vaihtaminen koetaan voimauttavana ja erittäin tärkeänä. Arjessa kuitenkin kasvokkain tapahtuviin vertaistapaamisiin voi olla hankalaa osallistua.

Suomen Monikkoperheet ry on valtakunnallinen kaksos-, kolmos- ja nelosperheiden järjestö. Järjestömme tekee vaikuttamistyötä, tuottaa tietoa ja tukee alueellisia monikkoperheyhdistyksiä mm. vertaistuen järjestämisessä. Jäseneksi voi liittyä seitsemääntoista monikkoperheyhdistykseen, jotka järjestävät alueillaan runsaasti toimintaa: mm. liikunta- ja kulttuuritapahtumia, retkiä, perhekahviloita, kirpputoreja sekä äitien ja isien iltoja.

Monikkoperheiden tapahtumissa monikkovanhemmat tutustuvat toisiinsa ja myös monikkolapset näkevät muita kaksosia, kolmosia ja nelosia, ja voivat saada hyviä oivalluksia siitä, etteivät he olekaan ainoita, joilla on samanikäinen ja usein myös ulkonäöltään toisiaan muistuttava sisarus.

Yhtenä tärkeimmistä toimintamuodoista on monikkoperhevalmennus, jossa kaksosia, kolmosia ja nelosia odottavia valmennetaan tulevaan arkeen monikkolasten kanssa. Valmennusta järjestävät monikkoperheyhdistysten vapaaehtoistoimijat yhdessä alueen neuvoloiden ja sairaaloiden kanssa.

Lähes puolet kaksosista ja kaikki kolmoset syntyvät ennenaikaisina. Usein vanhemmat saattavat joutua viettämään pitkiä jaksoja kotona vauvojen kanssa esimerkiksi lasten infektioherkkyyden takia tai ihan vain sen vuoksi, että usean vauvan kanssa kodin ulkopuolelle lähteminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Netin kautta tarjolla olevasta vertaistuesta on tullutkin erityisen tärkeää monikkoperheille.

Facebookissa toimii runsaasti monikkovanhempien vertaisryhmiä, esimerkiksi lasten syntymävuoden mukaan luokitellut ryhmät sekä omat erityisryhmät esimerkiksi monikkolasten imetyksestä, monikkolasten isille ja yksinhuoltajille. Suurin monikkovanhempien Facebookissa toimiva ryhmä on nimeltään Monikkomeininki: kaksoset ja kolmoset, jossa jäseniä on yli 3200 (tilanne 11/2019). Facebookin vertaisryhmät toimivat täysin aktiivisten ja vapaaehtoisten monikkovanhempien voimin. Ne eivät siis ole järjestömme hallinnoimia.

Järjestömme on tarjonnut monikkoperheille vertaistukea netissä myös chattien ja suljettujen ryhmien muodossa. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin tauolla.

Ajankohtaista mietittävää järjestömme tarjoamassa vertaistuessa on se, kuinka yhteiskunnassamme voimistuvaa polarisaatiota ja sen vaikutusta monikkoperheisiin voitaisiin vähentää. Siis kuinka voisimme paremmin tukea niitä perheitä, jotka voivat kaikkein huonoiten, esimerkiksi yksinhuoltajia ja erityislasten vanhempia.
Vertaistuki on arvokasta, se yhdistää ja tuo tukea erityisessä elämäntilanteessa, silloin kun ollaan uuden ja tuntemattoman äärellä. Parhaimmillaan se synnyttää elämänikäisiä ystävyyssuhteita monikkovanhempien välille.

Kirjoittaja: Raisa Ojaluoto, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Suomen Monikkoperheet ry.

Lue lisää toiminnasta Suomen Monikkoperheet ry:n kotisivuilta.