Ajankohtainen

Vertaistukea läheisille

Julkaistu 22.11.2017 12.45

Vertaistuki tarjoaa mahdollisuuksia myös läheisille jakaa kokemuksia toisen saman kokeneen kanssa.

Vertaistukitoiminta on kokemustietoon perustuvaa tukea, joka pohjautuu jakamiseen ja kuuntelemiseen. Vertaistukitoiminta on tärkeä tuen muoto, jossa toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta ihmisiltä saatu tuki on keskiössä.

Vertaistuki eroaa muista tuen muodoista siinä, että se pohjautuu ihmisten omiin kokemuksiin ja oppeihin, joita jaetaan. Samanlainen elämäntilanne mahdollistaa toisen ymmärtämisen.

Mitä on vertaistukitoiminta?

Läheisille, kuten myös sairastuneelle, on tarjolla omaa vertaistukea. Vertaistuki on monimuotoista, ja jokainen voi etsiä itselleen sopivan muodon itselleen sopivassa vaiheessa. Vertaistuki voi olla organisoitua toimintaa tai spontaaneja kohtaamisia.

Organisoidussa vertaistukitoiminnassa vertaistukija jakaa samanlaisen kokemuksen, mutta on jo pidemmällä omassa prosessissaan. Yleensä vertaistukija on vapaaehtoinen, tehtävään koulutettu ja vaitiolovelvollinen.

Löydä vertaistukea

Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistukitoiminnan, jota voi etsiä Etsi vertaistukea -hakukoneella täällä.


Vertaisvideo

Leijonaemojen vertaistukiryhmän ohjaaja ja vertaisohjaajakouluttaja Satu Kuru kertoo vertaistukitoiminnasta.

 

 

Tukea läheiselle -opas

Kuntoutumistalossa on julkaistu tukea läheiselle opas, mikä on tarkoitettu sinulle, jonka läheinen on sairastunut. Opas antaa tietoa ja keinoja ylläpitää omaa hyvinvointia läheisen sairastaessa. Lue lisää...