Ajankohtainen

Vertaistukea keliakiaan ja gluteenittomaan arkeen

Julkaistu 4.9.2020 8.00

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa gluteenitonta ruokavaliota joudutaan noudattamaan tarkasti vuoden jokaisena päivänä.

​​

Keliakiaan ja ihokeliakiaan sairastuneen sekä heidän läheistensä arki menee uusiksi monelta osin gluteenittomuuden takia. Gluteenittomaan ruokavaliohoitoon ja uuteen arkeen totuttelu voi tuntua ylivoimaiselta tai hämmentävältä. Myös sairauteen sopeutuminen vie aikaa. Keliakialiiton tavoitteena on varmistaa, ettei kenenkään tarvitse selvitä yksin näistä arjen haasteistaan.

Keliakiayhdistykset tarjoavat tukea, uusia oivalluksia ja iloa gluteenittomaan arkeen

Keliakialiitto ja sen 30 paikallista keliakiayhdistystä järjestävät monenlaista vertaistukitoimintaa. Keliakiayhdistyksillä on uusien jäsenten tilaisuuksia, ohjattuja kauppakierroksia, kahvilatapaamisia, yhdessä kokkausta ja retkiä. Toimintaan ovat tervetulleita keliakiaa ja ihokeliakiaa sekä muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien henkilöiden lisäksi heidän läheisensä. Yhdistykset järjestävät myös paljon kaikille avoimia tapahtumia. Erityisesti nyt keliakiaviikolla (vk.36) kannattaa tutustua yhdistysten monipuoliseen tapahtumatarjontaan vaikkapa Keliakialiiton tapahtumakalenterista.

Toimintaa myös nuorille, lapsille ja lapsiperheille

Osa yhdistyksistä tarjoaa lapsille ja lapsiperheille leivontakursseja ja toiminnallisia tapahtumia, kuten parkouria ja geokätköilyä. Keliakialiitto taas järjestää vuosittain lapsiperheille suunnattuja perheleirejä. Keliakianuorilla on monipuolista toimintaa 16-30-vuotiaille.

Nuorilta nuorille toiminnan ytimessä on mukava yhdessä olo, kokemusten jakaminen ja yhdessä tekeminen. Toimintaa ja tapaamisia järjestetään eri puolilla Suomea.

Sopeutumisvalmennuksesta tietoa ja vertaistukea

Keliakialiitolla on eri kohderyhmillä räätälöityjä sopeutumisvalmennuskursseja ja tuettuja lomia. Sopeutumisvalmennuksessa vastasairastunut saa kattavan tietopaketin oman sairauden hoitoon, myös vertaistuki on tärkeä osa sopeutumisvalmennuksia. Syksyllä 2020 Keliakialiitto tarjoaa ensimmäisen kerran myös verkossa toteutettavan valmennuskurssin.

Gluteenittomaan arkeen henkilökohtaista keskusteluapua

Jokaisessa keliakiayhdistyksessä toimii kokeneita vertaistukihenkilöitä, joita voit lähestyä kaikissa elämäntilanteissa. He tarjoavat gluteenittomaan arkeen keskusteluapua ja vertaistukea. Vertaistukihenkilöihin saat yhteyden yhdistyksen kautta.

Keliakiaviikolla keliakiayhdistykset ympäri Suomea järjestävät tapahtumia niin kasvokkain kuin verkossakin. Oman alueesi vertaistuellista toimintaa ja vertaistukihenkilöitä kannattaakin etsiä keliakiayhdistysten verkko- ja Facebook-sivuilta.

Vuosi 2020 on haastanut myös Keliakialiiton ja yhdistykset pohtimaan sitä, miten vertaistukea voidaan tarjota, kun fyysinen kohtaaminen ei ole mahdollista. Pohdimme parhaillaan uusia vertaistuen muotoja ja mietimme, miten voisimme jatkossa toteuttaa vertaistukea etäyhteyksin. Kevään poikkeustilan aikana vertaistukihenkilöt kokeilivat verkkoluentoja ja -keskusteluja sekä virtuaalikahvittelua. Vertaistukihenkilöiden kokoamia leivontareseptejä jaettiin myös yhdistyksen sosiaalisen median kanavissa.

Keliakialiitto on valtakunnallinen potilasjärjestö, jonka tavoitteena on edistää keliakia ja ihokeliakiaa sairastavien sekä muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien henkilöiden ja heidän läheistensä hyvinvointia. Keliakialiitto on 30 paikallisen keliakiayhdistyksen katto-organisaatio.

Kirjottanut:

Meri Norola ja Minnaleena Ollanketo,

vapaaehtoistoiminnan asiantuntijat, Keliakialiitto ry