Ajankohtainen

Vertaistukea ja voimavaroja hiv-tartunnan saaneille

Julkaistu 29.11.2023 7.00

Tehokkaan lääkityksen ansiosta hiv-tartunnan saanut voi elää normaalia elämää, mutta silti hiv-tartunta saattaa pelottaa ja herättää monia kysymyksiä. Positiiviset ry tarjoaa tukea kaikille, joita hiv koskettaa.

Positiiviset ry on hiv-tartunnan saaneiden edunvalvonta- ja potilasjärjestö, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja parantaa hiv-tartunnan saaneiden hyvinvointia. Yhdistys pyrkii ehkäisemään uusia hiv-tartuntoja ja edistämään seksuaaliterveyttä. Yhdistyksen toiminta on suunnattu hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen sekä hiviä työssään kohtaaville ammattilaisille.

Lääkitty hiv ei tartu

Hiv on pitkäaikainen tartuntatauti, jonka pitkälle edennyttä vaihetta kutsutaan aidsiksi. Hiv on lyhenne englanninkielisistä sanoista Human Immunodeficiency Virus eli ihmisen immuunipuutosvirus. Hi-virus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään syntyy vaurioita.

Nykyään hiviin löytyy tehokas lääkitys, jonka ansiosta hiv-tartunnan saaneet voivat elää aivan tavallista ja hyvinvoivaa elämää. Lääkitys ei poista virusta tartunnan saaneesta kokonaan, mutta lääkitty hiv ei aiheuta terveydellisiä ongelmia eikä se myöskään voi tarttua muihin ihmisiin.

Ilman lääkitystä hiv tarttuu ainoastaan suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai synnyttävästä äidistä lapseen.

Toisten hiv-positiivisten vertaistuella suuri merkitys

Positiiviset ry järjestää ympäri vuoden vertaistoimintaa hiv-tartunnan saaneille. Valtaosa yhdistyksen toiminnasta tapahtuu yhdistyksen omassa tapaamispaikassa Helsingin Kampissa. Tapaamispaikka on avoinna joka arkipäivä virka-aikaan, ja tiistaisin tapaamispaikka on auki klo 20 saakka. Yhdistys järjestää vertaistoimintaa myös Tampereella, Turussa ja Oulussa, sekä tarvittaessa muilla paikkakunnilla. Yhdistyksellä on myös suljettu virtuaalinen keskustelualusta Discord-sovelluksessa.

Vertaistapaamisia järjestetään monenlaisia eri kohderyhmille. Osa tapaamisista on avointa kaikille hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen, ja tämän lisäksi järjestetään kohdennettuja vertaistapaamisia esimerkiksi miehille, naisille ja eri ikäryhmille. Yhdistys järjestää myös erilaisia teematapaamisia, esimerkiksi taidetyöpajoja ja liikunnallisia tapaamisia. Lyhyempien tapaamisten lisäksi yhdistys järjestää vuosittain myös pidempiä kursseja.

Yhdistys tiedottaa kaikista vertaistapaamisista sekä muista sen järjestämistä tapahtumista sosiaalisen median tileillään sekä omilta nettisivuiltaan löytyvästä tapahtumakalenterissa.

Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta

Maailman aids-päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-positiivisten oikeuksien ja hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn puolesta. Maailman aids-päivän kansainvälinen teema on tänä vuonna Let communities lead, mikä viestii yhteisöjen aseman merkityksestä kaikessa hiviin liittyvässä työssä. Myös Positiiviset ry:n toiminta on hyvin vahvasti yhteisölähtöistä. Yhdistys järjestää vertaistoimintaa hiv-tartunnan saaneilta saamansa palautteen perusteella, ja hiv-positiiviset ovat itse toteuttamassa ja mahdollistamassa yhdistyksen toimintaa.

Kirjoittaja: Valo Vesikauris, Vertaistuen koordinaattori, Positiiviset ry

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Positiiviset ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Kirjoittajanut: Valo Vesikauris, Vertaistuen koordinaattori, Positiiviset ry