Ajankohtainen

Vertaistukea elämään adhd-oirekuvan kanssa

Julkaistu 25.1.2023 7.00

ADHD-liitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, joka edistää adhd-oireisten ja heidän läheistensä hyvinvointia.

ADHD-liitto on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneen järjestöistä. Liitto tarjoaa matalalla kynnyksellä tietoa, tukea ja neuvontaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden haasteisiin liittyvissä asioissa niin oireisille, läheisille kuin eri alojen ammattilaisillekin.

Vertaistuki on paras tuki

Valtaosassa liiton eri toiminnoista mahdollistuu äärimmäisen arvokas vertaisten kohtaaminen. Moni oireinen ja oireisen läheinen on kokenut vertaistuen yhdeksi keskeisimmistä tuen muodoista. Kokemus siitä, kun tulee vertaisten parissa ensimmäisen kerran oikeasti ymmärretyksi, on voimaannuttava. Vertaisten kesken jaetut onnistumiset luovat toiveikkuutta tulevaisuuteen. Arkiset haasteet selättyvät usein vertaisilta saatujen kullanarvoisten vinkkien avulla.

Ensikosketuksen vertaistuen voimaan saa helpoiten osallistumalla ADHD-liiton Tarinatuokioihin, joita järjestetään verkossa kerran kuukaudessa. Tarinatuokioissa kuullaan kahden kokemustoimijan tarina etukäteen sovitun teeman mukaisesti. Esimerkiksi helmikuun Tarinatuokion teemana ovat adhd–oireisen aikuisen arjen tukikeinot. Osallistuminen on helppoa ja onnistuu täysin anonyymisti vaikka omalta kotisohvalta käsin!

Vertaistukea kahden kesken tai isommassa yhteisössä

Liiton toiminnassa sydämellään mukana olevat vapaaehtoistoimijat tarjoavat vertaistukea niin kahdenkeskisesti kuin ryhmämuotoisestikin. Kahdenkeskistä vertaistukea voi saada ADHD-liiton vertaisvanhemmilta. Vertaisvanhemmat voivat hetken matkaa kulkea rinnalla, kuunnella ja tukea. Kahdenkeskinen vertaistuki toteutuu puhelimitse ja on tarkoitettu adhd-diagnosoitujen lasten, nuorten sekä jo aikuisikään ehtineiden lasten vanhemmille. Tällä hetkellä yhteydenottopyynnön voi jättää vertaisvanhemmalle liiton verkkosivujen kautta. Myöhemmin tänä vuonna vertaisvanhempiin voi ottaa yhteyttä myös Toivo-vertaistukisovelluksessa.

Ryhmämuotoista tukea (aikuisille, vanhemmille, puolisoille) järjestävät liiton jäsenyhdistykset eri puolilla Suomea. Moni yhdistys ottaa mielellään uusia vapaaehtoisia ohjaamaan alueensa vertaisryhmiä. ADHD-liiton kautta jokainen ohjaajaksi haluava voi saada perehdytystä toimintaan. Ohjaajaperehdytyksiä tarjotaan ohjattuina Teams-koulutuksina sekä aivan pian julkaistavan verkkokurssin avulla. Ohjaajaksi haluavien kannattaa aluksi ottaa yhteyttä oman alueensa jäsenyhdistykseen ja sopia asiasta heidän kanssaan. Tämän jälkeen voi ilmoittautua mukaan esimerkiksi helmikuussa pidettävään ohjaajien perehdytykseen tai suorittaa itsenäisen verkkokurssin omien aikataulujen mukaan.

Ryhmämuotoista vertaistukea on saatavilla myös ADHD-liiton monipuolisen kurssitoiminnan ja ryhmächattien muodossa. Vuoden ensimmäisessä ryhmächatissa 30.1. pohditaan, voisiko varhaiskasvatus- tai alakouluikäisellä lapsella olla adhd. Teemasta pääsee keskustelemaan toisten vanhempien, liiton kokemustoimijan ja työntekijän kanssa. Myöhemmin keväällä paneudutaan aikuisten asioihin ja pohditaan, millaisia keinoja ja kipupisteitä voi olla adhd-oireisen työelämässä.

Nuorille nuorten näköinen yhteisö

ADHOODS tarjoaa 16–29-vuotiaille nuorille oman vertaistuellisen yhteisön Discord-palvelimella. Palvelimella jaetaan ajatuksia, kokemuksia ja tietoa adhd-oirekuvasta yhdessä vertaisten ja palvelimella toimivien ammattilaisten kanssa. Yhteisöstä löytyy monia erilaisia keskustelu- ja puhekanavia, esimerkiksi Keskiviikon keskeneräiset -rästirinki, jossa kokoonnutaan joka toinen viikko edistämään yhdessä keskeneräisiä asioita, sekä Yhyy-korneri, jossa käydään läpi neuroepätyypillisyyteen liittyviä ärsytyksen aiheita ja pohditaan niihin yhdessä ratkaisuja.

Tukea on tarjolla, kenenkään ei tarvitse jäädä yksin – yhdessä pohtien asioilla on tapana selvitä!

Kirjoittanut: Elina Tihinen, asiantuntija, ADHD-liitto ry