Ajankohtainen

Verkkovertaisryhmät osana Saimaan Syöpäyhdistyksen arkea

Julkaistu 7.4.2021 9.00

Tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen löytyy Syöpäyhdistyksestä.  Voit etsiä muitakin vertaistukea tarjoavia potilasyhdistyksiä  Vertaistalon hakukoneesta.

Johanna Venäläinen, Saimaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilö.Saimaan Syöpäyhdistyksen hoitajat ja tukihenkilöt kulkevat syöpään sairastuneen ja läheisen rinnalla sairauden kaikissa vaiheissa. Tarjoamme maksutonta tukea: keskustelua, tukihenkilöitä, vertaistukiryhmiä ja erilaisia kursseja.

Vertaistuki on olennainen osa kuntoutumisen tukemista. Se toteutuu yhdistyksessä tukihenkilöiden ja vertaisryhmien kautta. Vertaistukihenkilö tietää parhaiten, miltä sairastuneesta tai läheisestä tuntuu ja hän voi oman kokemuksensa kautta valaa uskoa toivottamalta tuntuvassa tilanteessa.

Vertaisryhmiä järjestämme yli 30 vuodessa ja vertaistukihenkilöitä on toiminnassa mukana yli 50. Saman sairauden kokenut ymmärtää. On tärkeää kuulla, miten toisilla on elämä sujunut vakavan sairauden kanssa ja saada kokemus siitä, ettei ole sairauden kanssa yksin.

Vertaistukea helposti verkossa

Uutta vertaistukitoiminnassamme on ryhmien toteutus etänä, verkossa. Korona vauhditti viime vuonna digiloikkaamme. Vertaistukiryhmiä mm. hiljattain sairastuneille siirrettiin verkkoon, jotta sairastuneet ja läheiset eivät jääneet kysymystensä kanssa yksin. Verkossa toteutettavat ryhmät ja niiden organisointi on nyt jo arkipäivää. Toki osallistujia pitää vielä kovasti kannustaa tulemaan mukaan. Moni yllättyy alkuepäröinnin jälkeen, miten helposti osallistuminen onnistuu ja toteaa, että on kiva nähdä toisia "livenä" ruudulla, ilman maskia. On kiva, kun ilmeet ja eleet välittyvät ruudun toiselle puolelle.

Nyt maaliskuussa alkoi jälleen verkkovertaisryhmä syöpään sairastuneiden läheisille yhteistyössä Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen kanssa. Verkossa toteutettava vertaistukitoiminta tulee olemaan jatkossakin yksi toimintamuoto muiden joukossa. Koska yhdistyksen toimialue on laaja, yli kaksi maakuntaa, on hyvä, että tukea voidaan tarjota laajemmin koko alueelle.

Toivomme, että jatkossa yhä useampi rohkenee osallistumaan ryhmiin, järjestettiin ne sitten kasvokkain tai etänä. Hoitajamme opastavat etäyhteyden käyttämisessä sekä testaavat ryhmäläisten kanssa etäyhteyden toimivuuden aina ennen ryhmää.

Vertaisryhmästä apua arkeen sairauden kanssa

Enonkoskelainen Johanna Venäläinen osallistui hiljattain syöpään sairastuneiden ryhmään viime vuonna ja haluaa rohkaista kaikkia muitakin osallistumaan.

"Suosittelen syöpäyhdistyksen vertaisryhmään liittymistä, koska siellä huomaa, ettei ole yksin syöpäsairautensa kanssa. Vertaisryhmästä saa myös hyvää tietoa syövästä, ja vertaisryhmäläisiltä tulee tosi hyviä vinkkejä arkeen ja syövän kanssa pärjäilemiseen.

"Itse sain ryhmästä myös keinoja alkukriisistä selviämiseen eli uskaltauduin puhumaan avoimemmin sairaudestani muille. Etänä tietokoneen tai puhelimen avulla ilmaisella Teams-yhteydellä toteutettu vertaisryhmä toimi helposti. Ja kotoa käsin oli mukava tutustua ja tavata eri paikkakunnilta olevia ihmisiä. Lähde vaan rohkeasti mukaan vertaisryhmään, se kannattaa!" Johanna kannustaa.

Yhdistysten voima on ihmisissä, jotka haluavat omasta kokemuksestaan jakaa toisille ja saavat sitä kautta itselleen hyvän mielen. Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi sekä saamaan vertaistukea että sitä toisille antamaan, jos halukkuutta tukihenkilönä toimimiseen on.

Kirjoittajat: Niina Turunen, toiminnanjohtaja, Saimaan Syöpäyhdistys ry ja Johanna Venäläinen, syövän itse sairastanut, Saimaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilö

Saimaan Syöpäyhdistys ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa syöpäsairauksista saat Syöpätalosta.