Ajankohtainen

Vaikeasta raskauspahoinvoinnista kärsivien asialla

Julkaistu 28.3.2023 7.00

Hyperemeesi ry on potilasjärjestö, joka tarjoaa tukea vaikeasta, sairaalahoitoa vaativasta raskauspahoinvoinnista kärsiville äideille ja heidän perheilleen.

Hyperemeesi ry tarjoaa tutkimustietoon perustuvaa tietoa hyperemeesistä, sekä pyrkii edistämään hyperemeesin hoitokäytäntöjen kehitystä. Tietoa ja asianmukaista hoitoa on paikoittain huonosti ja vaikeasti saatavilla, ja tähän yhdistys pyrkii saamaan muutosta aikaan.

Mitä on hyperemeesi?

Hyperemeesi eli hyperemesis gravidarum tarkoittaa raskaudenaikaista vakavaa pahoinvointia, joka useimmiten vaatii sairaalahoitoa. Hyperemeesissä potilas kärsii tavallista raskauspahoinvointia runsaammasta pahoinvoinnista ja/tai oksentelusta, joka estää riittävän ravinnonsaannin ja nesteytyksen. Pahoinvointi alkaa tavallisimmin raskausviikoilla 4–6 ja saattaa jatkua koko raskauden ajan. Hyperemeesi voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin, kuten ravintoaineiden puutostiloihin, mahahaavoihin ja ruokatorven haavaumiin. Oksentelua saattaa esiintyä jopa kymmeniä kertoja päivässä.

Voimaa muista saman kokeneista

Vertaistuki on monille hyperemeesin sairastaneille korvaamatonta sekä raskautta suunniteltaessa, odotusaikana että synnytyksen jälkeen. Tieto siitä, ettei ole yksin vaikean tilan kanssa, on monille helpottavaa. Kohtalotovereiden löytäminen vertaistukiryhmän kautta on myös auttanut monia hakeutumaan hoidon piiriin. Yhdistys pyrkii siihen, ettei yksikään hyperemeesiä sairastava jäisi enää yksin ja vaille hoitoa.

Hyperemeesi ry:llä on aktiivinen Hyperemesis Gravidarum -tukiryhmä Facebookissa, jossa hyperemeesistä kärsineet ja tällä hetkellä kärsivät jakavat kokemuksiaan sekä pyytävät tukea ja neuvoja. Ryhmässä on tällä hetkellä lähes 2 000 jäsentä, ja sieltä saa mielen päällä oleviin asioihin nopeasti vastauksen. Tukiryhmä on perustettu nimenomaan vertaistukea varten, ja jäseniksi hyväksytään vain hyperemeesin kokeneita ja heidän läheisiään. Instagramissa on yhdistyksen ylläpitämä julkinen tili Hyperemeesi ry.

Kevät- ja syyskokousten yhteydessä yhdistys järjestää myös vertaistukitapaamisia. Tapaamisia järjestetään vaihtelevasti etäyhteyksien avulla ja kasvokkain. Vertaistukitapaamiset ovat olleet tykättyjä, ja juttua riittää. Yhdistys pitää jäsenille avoimen kevätkokouksen 21.5.2023. Lisätietoa löytyy yhdistyksen somekanavista.

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Hyperemeesi ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Kirjoittanut: Susanna Lämsä, Hyperemeesi ry:n hallituksen jäsen, info@hyperemeesi.fi