Ajankohtainen

Uusia vertaistukiryhmiä gynekologisiin syöpiin sairastuneille

Julkaistu 23.3.2021 6.00

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry tarjoaa vertaistukea gynekologisiin syöpiin sairastuneille. Huhtikuussa käynnistyy vertaistukiryhmä etäyhteyden välityksellä.

Useimmilla Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:ssä (GySy) toimivilla naisilla on oma kokemus gynekologiseen syöpään sairastumisesta. Yhdistys tarjoaa gynekologisiin syöpiin, niiden ehkäisyyn ja varhaistoteamiseen liittyvää tietoa. Toimintamme on suunnattu kaikille gynekologiseen syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Yhdistys toimii gynekologiseen syöpään sairastuneiden vertaistukiyhteisönä.

GySy:n vertaistukitoiminta

Gynekologisissa syövissä on paljon erityispiirteitä ja monet naiset haluavat kuulla, mitä diagnoosi tarkoittaa käytännössä ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Useat naiset kokevat, että parasta tukea saa toiselta samaan syöpään sairastuneelta. Intiimeistä asioista on helpompi puhua vertaisen kanssa.

Gynekologisen syövän pitkittyminen tai kroonistuminen tuo erityisiä haasteita potilaan arkeen. Eri hoitovaihtoehdot mietityttävät. Mieleen nousee kysymyksiä omasta jaksamisesta ja elämänlaadusta syöpähoitojen pitkittyessä. Läheisten jaksaminen mietityttää ja oman elämän rajallisuutta joutuu pohtimaan uudella tavalla. GySy perusti viime syksynä Facebook-ryhmän kroonista tai uusiutunutta gynekologista syöpää sairastaville. Ryhmä on nimeltään GySy-kroonikot.

Gynekologiseen syöpään sairastuneelle tieto lapsettomuudesta tulee usein samaan aikaan raskaiden syöpähoitojen kanssa. Kriisi tulee yllättäen - se järkyttää ja siihen liittyy paljon vaikeita tunteita. Hedelmällisyyden säästävistä syöpähoidoista ei aina puhuta etukäteen nuorten aikuisten syöpäpotilaiden kanssa. Adoptio ei aina ole mahdollista. Tammikuussa 2021 Facebookiin perutettiin ryhmä gynekologisen syövän vuoksi lapsettomuudesta kärsiville. Ryhmä sai nimekseen GySy lapsettomien verkosto.

Uusia vertaistukiryhmiä

Maaliskuussa 2021 on perustettu myös kaksi uutta vertaistukiverkostoa: GySy svenska gruppenja GySy nuorten aikuisten verkosto. GySy svenska gruppen on nimensä mukaisesti suunnattu ruotsinkielisille gynekologiseen syöpään sairastuneille. GySy nuorten aikuisten verkosto puolestaan on suunnattu alle 40-vuotiaille gynekologiseen syöpään sairastuneille.

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n alaisuudessa toimii siis tällä hetkellä neljä erilaista vertaistukiverkostoa:

Keväällä yhdistys käynnistää vertaistuen Teams-etäyhteyden välityksellä. Ensimmäinen ryhmä kokoontuu 6.4. klo 17 alkaen. Osallistujamäärä on rajattu ja henkilöt ryhmään valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Me yhdistyksessä toivomme, että saisimme gynekologiseen syöpään sairastuneilta toiveita siitä, millainen vertaistuki heitä voisi parhaiten auttaa.

Kirjoittajat: Taru Salovaara, sosiaalisesta mediasta vastaava, Marjo Sorsa, sihteeri ja Eva-Maria Strömsholm, varapuheenjohtaja, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa gynekologisista syövistä saat Naistalosta.