Ajankohtainen

Uuden Oulun Reumayhdistys ry: hyvän mielen vertaistoimintaa

Julkaistu 4.5.2021 6.00

Uuden Oulun Reumayhdistys pyrkii toimimaan yhdistävänä linkkinä alueen reumasairaille ja heidän läheisilleen. Uusia vertaistukiryhmiä suunnitellaan alkavaksi syksyllä.

​​Uuden Oulun Reumayhdistys (Uure) on vuonna 2020 perustettu reumayhdistys, jonka toiminta on suunnattu Oulun alueen reumaa sairastaville, heidän läheisilleen sekä kaikille, jotka haluavat olla mukana tekemässä ja tukemassa Uuren tekemää reumatyötä. Olemassaolomme tarkoitus on olla alueen reumasairaita ja heidän läheisiään yhdistävä linkki, joka saattaa ihmisiä yhteen, ettei kukaan jäisi sairauden ja sen aiheuttamien kysymysten ja vaikeuksien kanssa yksin.

Vertaisten tuki auttaa eteenpäin ongelmissa ja haastavissa tilanteissa. On voimauttavaa kuulla jonkun toisen selviytyneen omaa vastaavassa tilanteesta. Voimauttavaa on myös jakaa iloja ja hyviä hetkiä sekä olla osallisena tekemässä työtä yhdessä vertaisten kanssa vertaisille.

Monimuotoista vertaistoimintaa

Yhdistys järjestää kaikille jäsenille avoimia vertaistuellisia toiminnallisia ryhmiä, tapahtumia, retkiä, liikuntaa sekä sairausryhmäkohtaisia vertaistukiryhmiä. Lisäksi koulutetut vertaistukijamme antavat henkilökohtaista vertaistukea puhelimitse ja kahdenkeskisissä tapaamisissa.

Yhdistyksellä on kahdeksan koulutettua motivoitunutta vertaistukijaa. Vertaistukijamme ovat käyneet joko Suomen Reumaliiton järjestämän koulutuksen tai OLKAn Toivo-vertaistukijavalmennuksen, ja osa on suorittanut nämä molemmat koulutukset. Kaikki vertaistukijamme ovat käyneet tai päivittäneet koulutustaan viimeisen kolmen vuoden sisällä.

Lisäksi yhdistys pyrkii tekemään vaikuttamistoimintaa ottamalla kantaa reumasairaita koskeviin asioihin ja tekemällä yhteistyötä yhteiset intressit jakavien kumppanien ja yhteistyöverkostojen kanssa.

Tulevia vertaistukiryhmiä

Tällä hetkellä ryhmämme toimivat koronatilanteen vuoksi etäyhteydellä ja Facebook-ryhmässä. Lisäksi tukea annetaan myös puhelimitse ja Whatsapp-vertaistukiryhmissä. Kevään edetessä ja ilman lämmetessä alamme suunnitella ulkona tapahtuvia kokoontumisia liikunnan ja valokuvauksen parissa. Fibromyalgia-vertaistukiryhmää on toivottu ja sen perustamista suunnitellaan syyskaudelle.

Syyskaudella aloittaa myös uusi koulutettujen vertaisohjaajien ohjaama monipuolisesti hyvinvoinnin lisäämiseen painottava Reumatroppi-ryhmä. Harvinaisten reumasairauksien ryhmän toimintaa aktivoidaan koronahiljaisuuden jälkeen taas syksyllä. Kuuntelemme herkällä korvalla jäsenten toiveita ja toivotamme joukkoomme lämpimästi tervetulleeksi uudet toiminnasta kiinnostuneet.

Kirjoittajat: Johanna Nummela, puheenjohtaja ja Anna Poropudas, varapuheenjohtaja, Uuden Oulun Reumayhdistys ry

Uuden Oulun Reumayhdistys ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa reumataudeista saat Reumatalosta.