Ajankohtainen

Työnantajakumppanit tukevat henkilökohtaisten avustajien työnantajia

Julkaistu 1.12.2021 6.00

Henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimimiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Heta-liiton vertaistukitoiminta tukee työnantajaa ajankohtaisissa asioissa.

Heta-liitto on henkilökohtaisten avustajien työnantajien oma järjestö, jossa on tällä hetkellä noin 4300 jäsentä. Heta-liitto löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien yhdistysten yhteystietoja.

Heta-liitto tukee toimivaa ja turvallista työnantajuutta kaikille, jotka toimivat henkilökohtaisten avustajiensa työnantajina. Liitto neuvottelee Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kanssa henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen. Toimintaan kuuluvat myös neuvonta- ja tukipalvelut koko henkilökohtaisen avun kentän toimijoille sekä vammaispoliittinen vaikuttamistyö.

Työnantajakumppanit on STEAn rahoittama vertaistukihanke, jonka myötä Heta kouluttaa työnantajakumppaneita eli vertaistukihenkilöitä sekä kehittää vertaistukitoimintaansa. Vertaistukitoiminta tarjoaa henkilökohtaisten avustajien työnantajille virtuaalisia kahvitaukoja ja henkilökohtaista vertaistukea. Toiminta on kaikille henkilökohtaisten avustajien työnantajille avointa.

Työnantajakumppanit tukevat vertaistaan

Työnantajakumppanit ovat Heta-liiton kouluttamia vertaistukihenkilöitä, jotka toimivat itsekin henkilökohtaisen avustajan työnantajina. Työnantajakumppanin kanssa voi keskustella niistä asioista, jotka ovat itselle työnantajana ajankohtaisia. Henkilökohtainen vertaistuki on oiva tapa vaihtaa kokemuksia vertaisen kanssa työnantajuuden teemoista.

Työnantajakumppanin kanssa on mahdollista pitää yhteyttä etänä eri kanavien kautta tai kasvotusten. Sopivimman yhteydenpitotavan voi päättää yhdessä työnantajakumppanin kanssa.

Jos mielessä on jokin henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimimiseen liittyvä asia, josta haluaa keskustella luottamuksellisesti vertaisen kanssa, voi lähettää sähköpostia vertaistuki@heta-liitto.fi tai ottaa yhteyttä liiton nettisivulta löytyvällä lomakkeella.

Kahvitauot kokoavat työnantajia yhteisen aiheen äärelle

Henkilökohtaisten avustajien työnantajien yhteisiä virtuaalikahvitaukoja järjestetään viikoittain Microsoft Teamsin kautta. Kahvitauoilla keskustellaan työnantajien arjen hetkistä. Osallistuminen on helppoa etäyhteydellä, ja vuoden aikana osallistujia on ollut ilahduttavasti eri puolilta Suomea. Tapaamisissa on mukana myös Heta-liiton työntekijä vertaistukikoordinaattori Marja Hukkanen tai järjestöassistentti Tiia Sipola, jotka toimivat itsekin henkilökohtaisten avustajien työnantajina.

Noin kerran kuukaudessa on teemakerta, jossa keskustellaan ennalta sovitusta työnantajuuteen liittyvästä teemasta. Rekrytointi ja henkilökemiat ovat olleet tänä vuonna suosittuja teemoja. Heta-liitossa otetaan mielellään vastaan osallistujien toiveita teemoiksi.

Kahvitauolla keskiviikkona 8.12. klo 16:00 - 17:30 on teemana Henkilökohtainen apu ja joulu. Henkilökohtaisten avustajien työnantajat ovat tervetulleita jakamaan kokemuksiaan, mitä lähestyvä joulu ja henkilökohtainen apu merkitsevät heille.

Kahvitaukojen aikataulut löytyvät Heta-liiton nettisivuilta. Kahvitaukoja järjestetään viikoittain vaihtelevin päivin ja kellonajoin, jotta mahdollisimman moni löytäisi omiin aikatauluihinsa parhaiten sopivan ajankohdan.

Heta-liitto toivottaa henkilökohtaisen avustajan työnantajat lämpimästi tervetulleiksi mukaan vertaistukitoimintaan!

Kirjoittajat: Marja Hukkanen, vertaistukikoordinaattori ja Tiia Sipola, järjestöassistentti, Heta - henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry