Ajankohtainen

Tukipuhelin auttaa muistisairaiden omaisia

Julkaistu 23.1.2018 12.15

Helena tietää, millaista muistisairaan läheisen arki on, sillä hän hoiti sairasta äitiään 15 vuotta. Nyt hän kuuntelee omaishoitajia Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelimessa.

Millaisissa asioissa muistisairaiden omaiset soittavat Vertaislinjalle?

Monilla on huoli ja avuttomuus siitä, että sairastuneen läheisen käytös muuttuu eikä hän ole enää sama ihminen. Voimavarat voivat olla lopussa, on masennusta, vaikeuksia nukkua ja yksinäisyyttä. Yleistä on myös skisma sisarusten välillä. Saatetaan kiistellä perinnöstä, hoitovuoroista ja siitä, mikä olisi vanhemmalle paras paikka asua. Monet kysyvät, onko oikeus omaan elämään, kun parisuhde on muuttunut hoitosuhteeksi. Myös sairastuneella puolisolla voi olla voimakkaita seksuaalisia tarpeita, ja soittaja voi kysyä, onko seksistä oikeus kieltäytyä, kun toinen ei elä tätä päivää.

Miten autat soittajia?

Kuuntelen. En anna ohjeita, mutta usein soittaja keksii itse ratkaisun ongelmaansa, kun hän aikansa puhuu. Paras kiitos on se, kun soittaja sanoo, että jaksaa taas pitkään, kun on tuntenut, että joku ymmärtää häntä, tietää mistä puhuu eikä tuomitse.

Mikä on vertaistuen merkitys muistisairaan omaishoitajalle?

Monet vaimot sanovat, etteivät halua kertoa lapsille isästä vaikeita asioita, jotta isä säilyisi muistoissa samanlaisena. Vertaisten keskuudessa ei tarvitse peitellä tai salailla mitään, vaan voi puhua raadollisimmistakin asioista. Ei ole pakko näyttää, että minä jaksan, pystyn ja olen voimakas. Kun ei aina voi olla niin.

Mitä haluaisit sanoa omaishoitajille, jotka kamppailevat jaksamisen kanssa?

Jos pelkästään uhrautuu toisen ihmisen hyväksi, uupuu itse. Täytyy pitää huolta omasta jaksamisesta ja siitä, että pysyisi ystäviä, harrastuksia ja muutakin elämää kuin omaishoito. Se ei ole sillä tavalla itsekkyyttä, koska hoidettavakin hyötyy enemmän, kun hoitaja voi paremmin.

Muistiliiton maksuton Vertaislinja-tukipuhelin palvelee numerossa 0800 9 6000 vuoden jokaisena päivänä kello 17–21. Soittajat ja vastaajat pysyvät nimettöminä. Helenan nimi on muutettu.


Juttu on julkaistu Terveydeksi! -lehdessä 4/2017.

Teksti Jenni Juntunen / Otavamedia OMA
Kuva Sampo Korhonen