Ajankohtainen

Tukea raudanpuutteesta kärsiville

Julkaistu 14.9.2023 13.30

Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyden ylläpitämiseen. Raudanpuutteen oireita voivat olla muun muassa uupumus, hengenahdistus, sydämen rytmihäiriöt ja anemia. Raudanpuute ry jakaa tietoa raudanpuutteesta ja järjestää vertaistoimintaa.

Monesti raudanpuute voi olla piilevä, ja siitä on voinut kärsiä pitkään tietämättään. Anne Aittola-Jormakan raudanpuute löytyi sattumalta keskenmenon jälkeen, kun vertaistukiryhmässä suositeltiin raudanpuutteen poissulkemista. Raudanpuute aiheutti Annelle paljon erilaisia oireita, muun muassa hengästymistä pienestäkin rasituksesta, yleistä voimattomuutta sekä sydän-, iho- ja limakalvo-oireita. Anne myös epäili, että raudanpuute oli osasyy hänen painonsa nousuun ja keskenmenoonsa. Raudanpuutteen löytymisen ja haasteellisen hoidonsaannin jälkeen Anne saikin kipinän perehtyä syvällisemmin tutkittuun tietoon raudanpuutteesta sekä olla mukana tarjoamassa vertaistukea.

Vertaistuella ja tietoa jakamalla parempaa raudanpuutteen hoitoa Suomeen

Raudanpuute ry perustettiin vuonna 2019 tarjoamaan tietoa ja vertaistukea. Toiminta perustuu raudanpuutteen tutkitun tiedon jakamiseen, neuvontaan ja vapaamuotoisiin, matalan kynnyksen vertaistukitapaamisiin, joissa keskustellaan myös etäyhteydellä. Yhdistyksen ensisijainen tavoite on suomalaisten raudanpuutteen hoitokäytänteiden päivittäminen vastaamaan tämän päivän tutkittua tietoa, jotta raudanpuutteesta ja raudanpuuteanemiasta kärsivät ihmiset saisivat oikea-aikaista hoitoa, apua ja puutostilan syiden selvittämistä.

Asia on tärkeä, sillä jo lievään raudanpuutteeseen liittyy huomattavaa toimintakyvyn heikentymistä, kuten väsymystä ja sydämen toimintahäiriöitä. Lisäksi raudanpuute altistaa raudanpuuteanemialle ja kroonisten sairauksien puhkeamiselle. Raudanpuute tunnistetaan terveydenhuollossa heikosti, ja sen syyt tulisi aina selvittää ennen lääkityksen aloittamista.

Etenkin kasvavilla lapsilla ja naisilla, mutta myös urheilijoilla ja vegaaneilla, on riski saada raudanpuute. Tunnistatko ehkä kuuluvasi raudanpuutteen riskiryhmään? Tule mukaan toimintaan kuulemaan lisää sekä auttamaan myös muita!

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Raudanpuute ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Kirjoittanut: Anne Aittola-Jormakka, Raudanpuute ry, vapaaehtoinen aktiivi vuodesta 2020 ja Suvi Vyyryläinen, Raudanpuute ry, perustajajäsen ja puheenjohtaja, 2023