Ajankohtainen

Tukea ja tietoa suolistosairautta sairastaville

Julkaistu 1.12.2022 7.00

IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa, tukea ja edunvalvontaa suolistosairautta sairastaville ja heidän läheisilleen. IBD-viikkoa vietetään 1.-7.12.2022.

IBD ja muut suolistosairaudet ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneen yhdistyksistä. Yhdistyksen toiminta on suunnattu henkilöille, jotka joko itse sairastavat tai joiden läheinen sairastaa tulehduksellista suolistosairautta (IBD), mikroskooppista koliittia, divertikuloosia eli suolen umpipussitautia, synnynnäistä kloridiripulia, lyhytsuolisyndroomaa tai sappihapporipulia eli sappihappojen imeytymishäiriötä tai kokee ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita.

1.–7.12. vietetään IBD-viikkoa, jonka aikana lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista. Vuoden 2022 teemana on ”IBD ei kysy ikää”. Tyypillisimmillään IBD-diagnoosi saadaan nuorena aikuisena, mutta kasvavissa määrin diagnoosin voi saada myös lapsuudessa tai ikääntyneenä.

Kahvittelua ja Discord-palvelin– iästä riippumatonta vertaistukea

Omien kokemusten jakaminen muiden sairastuneiden ja läheisten kanssa auttaa jaksamaan arjessa ja muistuttaa, että iästä riippumatta sairauden kanssa ei tarvitse olla yksin. Yhdistyksen vertaistoiminnassa kokemusten jakaminen onnistuu turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jokaisella on oikeus valita itse, miten paljon sairaudestaan kertoo eri tilanteissa.

Yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset vertaistoimijat järjestävät kasvokkaisia tapaamisia eri paikkakunnilla. Myös eri kohderyhmille suunnatut vertaisviikonloput ja -päivät sekä sopeutumista tukevat kurssit ovat pidettyjä vertaistuen ja tiedonsaannin muotoja. Vertaistukipuhelinkin tulee toimimaan aktiivisena jälleen joulutauon jälkeen, 10.1.2023 alkaen.

Ajantasaisen tiedon vertaistoiminnan tapahtumista löydät yhdistyksen nettisivuilta!

Discordiin on avattu yli 16-vuotiaille suunnattu Croco-palvelin. Se on tarkoitettu suolistosairautta sairastaville turvalliseksi ja ystävälliseksi alustaksi vertaistuelle, tuomitsemattomalle keskustelulle ja yhteiselle ajanvietolle. Palvelimelle pääsee liittymään sivun ohjeiden mukaan:

Ajasta ja paikasta riippumatonta verkkovertaistukea voi saada ja antaa myös Facebookissa, jossa yhdistys ylläpitää ryhmiä esimerkiksi IBD:tä sairastavan lapsen vanhemmille sekä yli 60-vuotiaille suolistosairaille. Yhdistys on aktiivinen myös Instagramissa ja uutena aluevaltauksena TikTokissa. Ota seurantaan!

Kirjoittanut Renja Nikula, viestintäpäällikkö, IBD ja muut suolistosairaudet ry. Kuva: © Adobe Stock.