Ajankohtainen

Tietoa ja vertaistukea vulvan alueen kivun kanssa eläville

Julkaistu 7.11.2022 12.00

Vulvodyniaksi kutsutaan pitkäaikaista, yli kolme kuukautta kestänyttä vulvan eli ulkosynnytinalueen kipua. Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää Vulvodyniaviikon nyt neljännen kerran.

Korento ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneen yhdistyksistä. Se on valtakunnallinen toimija, jonka tehtävänä on edistää endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n sekä vulvodynian kanssa elävien hyvinvointia ja edunvalvontaa. Vaikka vulvodynia tunnetaan yhä huonosti, se on varsin yleinen – Suomessa vulvan alueen kivusta kärsiviä on jopa 200 000.

Pitkäaikaisen kivun moninaiset vaikutukset

Vulvodynia jaetaan usein kahteen eri päätyyppiin. Paikallinen vulvodynia eli vestibulodynia tarkoittaa kosketuksen provosoimaa kipua, joka paikallistuu emättimen suun kipupisteisiin. Yksi keskeisimmistä oireista on yhdyntäkipu, mutta kipua voi aiheuttaa myös muu penetraatio (sormi, tamponi) sekä esimerkiksi pyörällä ajaminen tai kireä vaatetus. Kivulle ei aina löydy selkeää syytä, mutta laukaisevana tekijänä saattaa olla varhain aloitettu ja/tai pitkään jatkunut yhdistelmäehkäisyn käyttö, toistuvat hiiva- ja virtsatietulehdukset, jännittyneet lantionpohjanlihakset tai traumaattinen kokemus. Yleistyneessä eli neuropaattisessa vulvodyniassa kipu esiintyy laajemmalla alueella ja on hermoperäistä. Tätä vulvodynian muotoa sairastavat ovat iältään usein hieman vanhempia.

Vulvodynia voi vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja kehonkuvaan. Kivun kanssa eläminen kuormittaa mieltä ja voi näkyä myös työelämässä ja opinnoissa jaksamisessa. Tämän vuoden Vulvodyniaviikon tavoitteena on tehdä näkyväksi, miten vulvodynia näkyy elämän eri vaiheissa. Samalla Korento ry kannustaa puhumaan avoimesti intiimistä kivusta ja siten vähentämään siihen yhä liitettyä häpeää.

Lähde mukaan toimintaan!

Vulvodyniaviikkoa vietetään 7.–13.11.2022. Teemaviikon aikana Korento ry järjestää asiantuntijaluennon ja tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia vertaistukeen. Lisäksi viikon aikana jaetaan tietoa ja oireyhtymän kanssa elävien kokemuksia. Vulvodyniaviikon koko ohjelmaan pääset tutustumaan Korento ry:n nettisivuilta:

Vertaistuki tarjoaa paikan jakaa kokemuksia intiimistä kivusta. Vulvodynian kanssa elävä voi kohdata vertaisia esimerkiksi Facebookin vertaistukiryhmässä Vulvodynia Suomi, anonyymillä keskustelupalstalla sekä kuukausittain järjestettävissä vertaistukichateissa. Vertaistukeen voi tutustua kootusti Korennon nettisivujen Tukea-osiossa:

Korennon tarjoaman vertaistuen mahdollistavat vapaaehtoiset, jotka itse elävät gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa. Mikäli olet kiinnostunut vertaistukijana toimimisesta tai vaikuttamistyöstä, voit tutustua Korennon vapaaehtoistoimintaan tarkemmin täältä:

Kirjoittaja: Riikka Uljas-Bärman, järjestökoordinaattori, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry