Ajankohtainen

Tietoa ja tukea suolistosyöpää sairastaville ja heidän läheisilleen

Julkaistu 1.3.2023 7.00

Suolistosyöpä on naisten ja miesten toiseksi yleisin syöpätauti Suomessa. Colores - Suomen Suolistosyöpäyhdistys tarjoaa tietoa ja tukea suolistosyöpää sairastaville ja heidän läheisilleen.

Maaliskuussa vietetään kansainvälistä suolistosyöpäkuukautta, jolloin Colores kampanjoi yhdessä eurooppalaisen kattojärjestönsä Digestive Cancers Europen kanssa suolistosyöpätietoisuuden lisäämiseksi. Colores on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä.

Vertaistukea ryhmässä tai kahden kesken vertaistukihenkilön kanssa

Colores - Suomen Suolistosyöpäyhdistys tarjoaa maksutonta vertaistukea suolistosyöpää sairastaville, Lynchin syndrooman kantajille ja heidän läheisilleen. Vertaistukiryhmiä vetävät yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset, jotka ovat itse sairastaneet syövän.

Vertaistukihenkilöt voivat antaa henkilökohtaista vertaistukea puhelimitse tai sähköpostitse. Henkilökohtaisen vertaistuen lisäksi yhdistys järjestää verkkovertaistukiryhmiä suolistosyöpää sairastaville, Lynchin syndrooman kantajille ja syöpää sairastavien läheisille. Kohtaavia vertaistukiryhmiä järjestetään tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Kaikki yhdistyksen tapahtumat löytyvät täältä:

Ajasta ja paikasta riippumatonta vertaistukea löytyy myös Coloresin ylläpitämistä, suljetuista Facebook-ryhmistä, joissa vertaiset voivat keskustella toistensa kanssa, saada ja antaa vertaistukea.

Linkit ryhmiin:

Monipuolista tietoa suolistosyövästä

Vertaistuen lisäksi Colores tarjoaa luotettavaa, ajantasaista ja helposti ymmärrettävää tietoa suolistosyövästä. Yhdistys pyrkii myös lisäämään tietoa suolistosyövästä, sen oireista ja tietoa varhaisiin tutkimuksiin hakeutumisen tärkeydestä sekä omaa syöpäriskiä pienentävistä elämäntapatekijöistä. Materiaalipankista löytyy muun muassa sähköiset versiot Suolistosyöpäpotilaan oppaasta ja Ravitsemusoppaasta.

Tiesitkö sinä muuten, mitkä oireet voivat viitata suolistosyöpään? Katso alle kahden minuutin video:

Tiedätkö mitkä oireet voivat viitata suolistosyöpään? (youtube.com)

Tule vapaaehtoiseksi!

Colores kouluttaa uusia vapaaehtoisia kerran vuodessa. Vuoden 2023 koulutus on jo pidetty, ja seuraava koulutus on näillä näkymin alkuvuodesta 2024. Vuosittain järjestetään myös jatkokoulutusta viikonloppuseminaarin ja etäseminaarin muodoissa.

Kirjoittanut: Tiina Kosti, järjestökoordinaattori Colores -Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry