Ajankohtainen

Syömishäiriöliiton yhteisöstä tukea syömishäiriöstä toipumiseen

Julkaistu 14.11.2022 8.00

Syömishäiriöliitto on tukena silloin, kun on haasteita tai huolia liittyen omaan tai toisen keho-, ruoka- tai liikkumissuhteeseen tai on kokenut oman tai läheisen syömishäiriön.

Syömishäiriöliittokin löytyy Vertaistalon hakukoneesta! Liitto vaikuttaa syömishäiriön kokeneiden ja heidän läheistensä elämään mahdollistamalla vertaisten kohtaamisia sekä viestimällä siitä, että kaikki kehot ovat arvokkaita ja kehosta huolta pitämiselle on monta yhtä hyvää tapaa. Liitto on myös mukana vaikuttamassa ja kehittämässä syömishäiriöiden hoitoa vuoropuhelussa kumppanien kanssa. Teemme liitossa yhdessä työtä, jotta kenenkään ruoka- ja kehosuhde ei särkyisi.

Kaikkien kehojen asialla

Syöminen ja omaan kehoon suhtautuminen ovat teemoja, jotka vaikuttavat jokaisen hyvinvointiin ja terveyteen. Juuri kenenkään ruoka- ja kehosuhde ei ole koko elämän ajan täysin ongelmaton. Joillakin ihmisillä ongelmat ruoka- ja kehosuhteessa voivat heikentää merkittävästi elämänlaatua ja hyvinvointia. Kun syömiseen ja kehoon liittyvä oireilu alkaa haitata normaalia elämää, fyysistä terveyttä ja ihmissuhteita, voidaan viimeistään puhua syömishäiriöstä. Syömishäiriöliiton toiminnassa diagnoosia olennaisempaa on ihmisen oma kokemus haasteista. Yhteisössä on lupa puhua vaikeuksista ja toipumisen toiveista - Syömishäiriöliitossa uskomme, että jokaisella on mahdollisuus toipua.

Kaikessa liiton toiminnassa niin ryhmissä kuin kahdenvälisissä kohtaamisissa vaalitaan turvallista tilaa ja halutaan varmistaa kaikille matala kynnys toimintaan osallistumiseen ilman huolta syömishäiriöoireiden provosoitumisesta. Sen vuoksi toiminnassamme ei esimerkiksi puhuta numeroista tai määristä, kuten laihdutetuista kiloista tai liikutuista matkoista. Keskusteluissa keskitytään kokemuksiin, muttei kuvailla syömishäiriön oireita. Ryhmiin ovat tervetulleita kaiken kokoiset, ikäiset ja taustaiset ihmiset, diagnooseja ei kysellä!

Vertaistukea verkossa ja ryhmissä ympäri Suomen

Syömishäiriöliiton vertaistukiryhmät toimivat Syömishäiriöliiton aluekeskuksissa ja jäsenyhdistyksissä. Avoimiin ryhmiin voi tulla mukaan mihin tahansa aikaan vuodesta. Helpoiten löydät sinulle sopivimman ryhmän ottamalla yhteyttä alueesi työntekijöihin. Alueelliset yhteystiedot ja tapahtumakalenterit löydät verkkosivuiltamme:

Paikallisen toiminnan lisäksi Syömishäiriöliitto järjestää vertaistoimintaa verkossa. Verkossa järjestetään muun muassa vertaisryhmiä, chatteja ja yksilöllisiä kohtaamisia. Syömishäiriöliiton verkkoryhmät järjestetään keskitetysti Syömishäiriöliiton Discord-palvelimella. Vertaistuelliset Syli-chatit löydät Tukinetistä ja yksilölliset vertaistukijat Toivo-sovelluksesta.

Myös verkossa toimiva vertaistukiryhmä voi olla paikallinen. Tällöin voit osallistuessasi olettaa, että ainakin suurin osa ryhmäläisistä on suunnilleen samoilta alueilta kuin itse olet. Vastaavasti osa ryhmistä on jo alkujaan suunnattu kaikille, eikä alueellisuutta ole huomioitu ryhmässä mitenkään. Tällainen on esimerkiksi nuorten, alle 30-vuotiaiden läheisten vertaistuellinen etämiitti.

Kirjoittanut: Maija Borén, kansalaistoiminnan asiantuntija ja Johanna Stauffer, verkkotyön ohjaaja, Syömishäiriöliitto