Ajankohtainen

Suomen Syöpäpotilaat ry tarjoaa tietoa, tukea ja toivoa

Julkaistu 17.3.2022 12.00

Suomen Syöpäpotilaat ry tuottaa syöpä- ja teemakohtaisia potilasoppaita ja luo mahdollisuuksia vertaistukeen.

​​​​

Suomen Syöpäpotilaat ry eli SSP on yksi Vertaistalon hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. SSP on valtakunnallinen syöpäpotilasjärjestö, joka tuke​​e syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä selviämistä vaikean sairauden kanssa. SSP tarjoaa mahdollisuuden vertaistukeen ja jakaa tietoa. Yhdistys pitää syöpäpotilaiden puolta ja valvoo heidän etujaan.

Vertaistuki

SSP:n potilas- ja teemaverkostot ovat Facebookissa toimivia suljettuja ryhmiä, joissa voi keskustella samaan syöpään sairastuneiden kanssa esimerkiksi sarkooma- tai keuhkosyöpäverkostoissa. Osa verkostoista on syntynyt samassa elämäntilanteessa olevien keskusteluille, kuten syöpäpotilaiden läheisten verkosto tai Cancer Patients in Finland, jossa keskustelua käydään englanniksi. Muutama potilasverkosto kokoontuu myös vapaamuotoisiin tapaamisiin kasvokkain tai videoyhteyksin.

Sairastuminen on hyvin henkilökohtainen asia, ja joskus on helpottavaa voida keskustella vertaisten kanssa myös anonyymisti. Nimimerkin takaa voi tulla keskustelemaan Minä ja syöpä -ryhmächattiin, joka käynnistyy joka toinen keskiviikko klo 18 Tukinetissä osoitteessa tukinet.net. Lisäksi SSP järjestää englanninkielisen vertaistukitapaamisen (Living with cancer peer support group) syöpään sairastuneille etäyhteyksin kerran kuukaudessa.

SSP vierailee myös Meilahden Tornisairaalan OLKA-pisteellä säännöllisesti​​​​.

Lisätietoja toiminnasta saa SSP:n Marketta Liljeströmiltä, 045 104 6509, marketta.liljestrom@syopapotilaat.fi.​

Potilasoppaat

SSP:n opassarja tarjoaa tutkittua tietoa syövästä, sen hoidosta ja vaikutuksista elämään. Sarjasta löytyy useita syöpäkohtaisia oppaita, mutta myös yleisoppaita muun muassa syöpähoidoista, ravitsemuksesta ja surusta.

Kirjoittanut: Mar​ketta Liljeström, po​​​tilasverkosto- ja EUPATI-toiminnan koordinaattori, Suomen Syöpäpotilaat ry ja Kaisa Häkkänen, koordinaattori, Suomen Syöpäpotilaat ry