Ajankohtainen

Suomen Kipu ry järjestää aktiivista vertaistukitoimintaa myös verkossa

Julkaistu 16.3.2021 6.00

Kipua sairastaville on tarjolla vertaistukea monessa muodossa. Maaliskuussa käynnistynyt nuorten oma vertaistukiryhmä tapaa verkossa joka toinen viikko.

Suomen Kipu ry on pitkittynyttä kipua sairastavien, heidän läheistensä ja kaikkien kipuasioista kiinnostuneiden yhdistys. Valtakunnallisesti on tarjolla vertaistukea ja toimintaa, joka tähtää aktiiviseen sekä sosiaaliseen elämään kivusta huolimatta. Vertaistukiryhmiä on ympäri Suomen ja lisäksi verkossa vertaistukea on mahdollista saada niin suljetuissa Facebook-ryhmissä, chateissa kuin verkkotapaamisissakin.

Erityisesti korona-aikana osallistujat ovat olleet iloisia mahdollisuudesta nähdä muita kipua sairastavia verkossa, kun kasvokkain tapaamiset eivät ole olleet mahdollisia. Valtakunnallisen etävertaistukiryhmän tapaamiset ovat monelle viikon kohokohta, jota odottaa. Ryhmässä kipujaan ei tarvitse selitellä ja saa makoilla vaikka sängyssä, jos se kipujen kannalta on paras asento.

Uusi nuorten oma etäryhmä

Maaliskuussa on käynnistynyt paljon toivottu nuorten oma etäryhmä, joka tapaa parillisilla viikoilla torstaisin klo 18-19.30. Moni pitkittynyttä kipua sairastava nuori ei tiedä ketään muuta, joka olisi samassa tilanteessa. Vertaistuessa nuoret huomaavat, että eivät olekaan ainoita. Tämä tieto antaa voimaa jaksaa arkea haastavien kipujen kanssa.

Verkkotoiminnalle on ollut niin paljon kysyntää, että alkuvuodesta koulutettiin uusia vapaaehtoisia ohjaamaan ryhmiä. Näin voidaan tarjota monipuolista ryhmätoimintaa, jotta kaikki löytävät itselleen soveltuvan ryhmän. Myös vapaaehtoiset ovat kokeneet tärkeäksi oppia uusia taitoja ja päästä kehittämään toimintaa, joka vastaa tarpeeseen. Verkkoryhmät ja toisten vertaisten kohtaaminen antavat kaivattua tukea kivun kanssa elämiseen.

Kirjoittanut: Heidi Krogell, järjestökoordinaattori, Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa erilaisista kiputilanteista ja kivun hoidosta saat Kivunhallintatalosta.