Ajankohtainen

Seinäjoen OLKAn kuulumiset koronatilanteessa

Julkaistu 21.4.2020 0.00

Koronavirusepidemian jyllätessä niin Suomessa kuin koko maailmalla elämme erikoista ja rajoitettua aikaa.

​​​Epätietoisuus herättää monenlaisia kysymyksiä; mitä kaikkea tulee tapahtumaan, kuinka kauan tilanne kestää ja milloin voidaan palata taas tavalliseen arjen toimintaan? Samat kysymykset heräävät myös Seinäjoen OLKA-toiminnassa. Vapaaehtoistoiminta on tällä hetkellä tauolla, mutta yhteyttä vapaaehtoisiin pidetään tiiviisti puhelimitse ja WhatsApp-ryhmän kautta.

Maaliskuussa Seinäjoen OLKAan saatiin 15 uutta vapaaehtoista lisää, jotka kävivät sairaalavapaaehtoisten ILONA-koulutuksen. Valitettavasti käytäntöön tutustuminen katkesi heti alkumetreillä koronarajoitusten myötä. Uudet vapaaehtoiset pääsevät vasta sitten täysillä mukaan, kun tilanne rauhoittuu ja saadaan lupa taas toimia. Seinäjoen OLKAssa on tällä hetkellä yhteensä 69 valmennettua vapaaehtoista, joista 31 on käynyt TOIVO-vertaistukijavalmennuksen. OLKAn vertaistukijat ovat tähän mennessä toimineet säännöllisesti viidellä eri osastolla Seinäjoen keskussairaalassa. Vuonna 2019 vapaaehtoistemme tehdyistä vuoroista vertaistuen osuus oli 33 %. TOIVO-valmennus siirtyy tältä keväältä tuonnemmaksi. Tulijoita valmennukseen on, mikä kertoo siitä, että vertaistuen antaminen ja saaminen ymmärretään tarpeellisena osana eri sairauksia.

Moni vapaaehtoisista kuuluu riskiryhmään ja he ovat nyt pysytelleet kotona omaehtoisessa karanteenissa. Kaikki, jotka kotona oleilevat, kokevat samankaltaisia tunteita, laidasta laitaan. Vapaaehtoiset ovat keskenään pitäneet yhteyttä ja tukeneet toinen toistaan. Tässäkin tilanteessa vapaaehtoisten keskinäistä yhteydenpitoa ja sen tärkeyttä voidaan ajatella tietynlaisena vertaistukena, joka helpottaa selviytymään. Vapaaehtoiset odottavat kovasti palaamista sairaalaan jakamaan iloa, tukea ja toivoa muille. He ovat valmiita antamaan puhelimitse vertaistukea tänäkin aikana, sillä muut sairaudet ja vertaistuen tarvitsijat eivät ole mihinkään hävinneet.

Ajatus on vahvistunut siitä, kuinka tärkeää onkaan ihmisten näkeminen ja kohtaaminen kasvokkain, se tuntuu aidolta, jota jo nyt kaipaa. Seinäjoen OLKA jää odottelemaan koronatilanteen poistumista ja luulemme, että kaiken tämän jälkeen ollaan vieläkin innokkaampana kehittämässä vertaistukitoimintaa Seinäjoen keskussairaalassa.

Kirjoittanut: Sarita Vihtonen, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, OLKA Seinäjoki