Ajankohtainen

PCOS-viikko tarjoaa tietoa munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä

Julkaistu 5.9.2022 16.30

Korento ry järjestää 5.–11.9.2022 kansallisen PCOS-viikon, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta PCOS:stä ja rohkaista puhumaan aiheesta avoimesti ja ilman häpeää.

 

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneen yhdistyksistä. Korento ry on valtakunnallinen toimija, jonka tehtävänä on edistää endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n sekä vulvodynian kanssa elävien hyvinvointia ja edunvalvontaa.

Muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta

Yleisyydestään huolimatta huonosti tunnetun PCOS:n eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kanssa elää jopa 10–8 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista syntymässä naiseksi määritellyistä. PCOS on hormonihäiriö, jonka tyypillisiä oireita ovat häiriöt kuukautiskierrossa sekä kehon karvojen liikakasvu. Oireyhtymän kanssa elävistä yli puolet on ylipainoisia ja monilla on taipumusta erityisesti keskivartalolihavuuteen. PCOS voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.

PCOS on edelleen heikosti tunnistettu, ja oireyhtymän kokonaisvaltaisuus ohitetaan helposti. On yleistä, että PCOS nähdään ainoastaan lapsettomuusongelmana ja oireyhtymään liittyvät muut oireet ja kohonnut riski liitännäissairauksiin ohitetaan joko osittain tai kokonaan. Oireyhtymään kuuluu rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. PCOS:n kanssa elävillä on suurentunut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään sekä yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön ja masennusoireisiin. PCOS:n on myös todettu vaikuttavan esimerkiksi sen kanssa elävien työkykyyn, ja oireyhtymän kanssa elävillä on enemmän sairauspoissaoloja kuin verrokeilla. Jos PCOS nähdään vain häiriöinä kuukautiskierrossa, monen sen kanssa elävän kokemus ja tarve hoidolle ohitetaan täysin.

Miten olla mukana teemaviikolla?

Teemaviikon tavoitteena on herättää avointa keskustelua PCOS:stä sekä tuoda esille, kuinka suurta joukkoa sairaus koskettaa. Korento ry:n vuoden 2022 teemana on elinkaari. Teemavuosi näkyy myös PCOS-viikolla, jolloin nostetaan esiin PCOS:n vaikutuksia terveydentilaan ja arkeen aina nuoruudesta vaihdevuosiin saakka. Teemaviikolla käsitellään muun muassa oireiden vaikutusta opiskeluihin ja työelämään sekä perheen perustamiseen ja mahdollisen lapsitoiveen toteutumiseen.

PCOS-viikon aikana lisätään tietoisuutta PCOS:stä ja sen yleisyydestä sekä oireyhtymän kanssa elämisen monipuolisista vaikutuksista elämään. Korento ry järjestää asiantuntijaluennon, vertaistuellista toimintaa ja jakaa tietoa sekä oireyhtymän kanssa elävien tarinoita sosiaalisessa mediassa. PCOS-viikon koko ohjelmaan voit tutustua täällä:

Korento ry järjestää monenlaista toimintaa myös teemaviikon ulkopuolella. Vertaistukea on tarjolla sekä kasvokkain että verkossa. Yksi suosituimmista vertaistuen muodoista on aktiivinen Facebook-ryhmä PCOS Suomi, johon jokainen PCOS:n kanssa elävä tai sitä itsellään epäilevä voi liittyä. Lisäksi tarjolla on vertaistukichatteja, vertaistukiryhmiä sekä mahdollisuus tutustua muiden oireyhtymän kanssa elävien tarinoihin.

Korennon tarjoaman vertaistuen mahdollistavat vapaaehtoisemme, joilla on itsellään kokemus gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elämisestä. Mikäli merkityksellinen vapaaehtoistehtävä kiinnostaa, voit lukea nettisivuiltamme lisää vapaaehtoisuudesta.

Ota rohkeasti yhteyttä järjestökoordinaattoreihimme!

Kirjoittanut: Anna Halminen, järjestökoordinaattori, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry