Ajankohtainen

Nuoret Lesket ry – vertaistuesta voimaa surun keskellä

Julkaistu 21.9.2022 7.00

Nuoret Lesket ry järjestää vertaistukitoimintaa ja tarjoaa neuvontaa leskeyteen liittyvissä asioissa niin leskille kuin vanhempansa menettäneille lapsille ja nuorille.

Vuonna 2009 perustettu Nuoret Lesket ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneen yhdistyksistä. Yhdistys on työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys, ja sen toiminta on avointa kaikille leskeytyneille puolison kuolinsyystä, parisuhteen muodosta ja perhetilanteesta riippumatta. Yhdistys on uskonnollisesti, aatteellisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Yhdistyksen jäsenet ja vapaaehtoiset mahdollistavat yhdistyksen toiminnan. Ytimessä ovat erilaiset vertaistuen muodot:

  • vertaistukiryhmät kasvotusten ja verkossa
  • vertaistukiviikonloput
  • erilaiset vertaistukitapahtumat
  • vertaistukipuhelin.

Vuosittain leskille järjestetään myös hyvinvointipäiviä sekä hyvinvointilomia yhteistyössä lomajärjestöjen kanssa. Yhdistys tarjoaa lisäksi tietoa leskeyteen liittyvissä asioissa sekä lakineuvontaa. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan leskien ja leskiperheiden oikeudelliseen ja taloudelliseen asemaan liittyviin epäkohtiin.

Syksyllä 2022 ja keväällä 2023 Nuoret Lesket ry pyrkii lisäämään etenkin lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa. Leskiperheiden viikonloppu ja Perheiden päivä antavat perheille mahdollisuuden tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia sekä hengähtää arjen keskellä. Muiden surujärjestöjen (Surunauha ry, Käpy ry ja Huoma ry) kanssa yhteistyössä järjestettävässä Nuorten viikonlopussa vanhempansa menettäneet nuoret aikuiset pääsevät pohtimaan asioita ja viettämään aikaa toisten samassa tilanteessa olevien nuorten kanssa.

Nuoret Lesket ry toivottaa niin vertaistukea kaipaavat kuin vapaaehtoiseksi haluavat työikäiset lesket ja leskiperheet lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan! Erilaisista vertaistuen muodoista voit lukea yhdistyksen nettisivuilta. Sivuilta löytyy myös kalenteri, josta näkyvät tulevat tapahtumat.

Vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille on syksyllä tarjolla muun muassa Vapaaehtoiseksi -webinaari Zoomissa sekä lokakuussa lähikoulutuksena pidettävä Vertaistukija-koulutus.

Kirjoittanut: Emilia Riikonen, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Nuoret Lesket ry