Ajankohtainen

Neuroliitosta ja jäsenyhdistyksistä vertaistukea elämän eri vaiheisiin

Julkaistu 24.5.2022 8.00

Neuroliitto ja sen jäsenyhdistykset tarjoavat vertaisten tukea eri elämänvaiheissa sekä sairastavalle itselleen että läheisille.

​​

Neuroliitto on yksi Vertaistalon hakukoneesta löytyvistä järjestöistä. Neuroliitto on valtakunnallinen järjestö, joka toimii MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Liitto edistää ja valvoo sairastaville ja läheisille tärkeitä asioita yhteiskunnallisessa päätöksenteossa sekä tarjoaa neuvonta-, kuntoutus- ja asumispalveluja. Toiminnan ytimessä ovat samankaltaisia kokemuksia ja tarpeita jakavien ihmisten verkostoituminen ja vertaistuki, minkä mahdollistavat etenkin Neuroliiton 25 jäsenyhdistystä.

Vertaistukea sairauden tuomiin muutoksiin

Neuroliitolla on koulutettuja, vapaaehtoisia vertaistukijoita MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Vertaistukijoihin otetaan usein yhteyttä tilanteessa, jossa tulevaisuus sairauden kanssa mietityttää tai halutaan pohtia työhön, opiskeluun, ihmissuhteisiin tai sairauden oireisiin liittyviä asioita sellaisen ihmisen kanssa, jolle ei tarvitse selittää, mistä sairaudessa on kyse. Tarve asioiden jakamiseen voi tulla pian diagnoosin saamisen tai oireiden alkamisen jälkeen tai myöhemmin sairauden mukanaan tuomien muutosten myötä.

Vertaistukijoihin saa yhteyden liiton verkkosivuilta löytyvien yhteystietojen avulla puhelimitse tai sähköpostitse. Lisäksi osa vertaistukijoista on tavoitettavissa uuden Toivo-vertaistukisovelluksen kautta.

Vertaistukijoiden kanssa pääsee keskustelemaan myös Hyvä kysymys -alustalla järjestettävissä ryhmächateissa. Chattien ajankohdat löytyvät Neuroliiton tapahtumakalenterista. Tapahtumakalenterista löytyy tietoa myös muista ajankohtaisista tapahtumista, kuten etäkahviloista, läheisten verkkotapaamisista sekä työelämäteemaisista tapaamisista, joissa on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia toisten kanssa.

Harvinaisiin sairauksiin tukea myös verkostosta

Harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavat voivat saada yhteyden toisiinsa myös harnes-verkostojen kautta. Neuroliitto ylläpitää verkostoja ataksiaa, CADASILia, neurosarkoidoosia, polyradikuliittia ja perinnöllistä spastista parapareesia sairastaville sekä Harvinaisten harvinaiset -verkostoa kaikkein harvinaisimmille sairauksille. Liiton erikoissuunnittelija välittää yhteystietoja sovitusti ja tapauskohtaisesti verkoston jäsenten välillä.

Jäsenyhdistysten toiminnasta mielekästä sisältöä elämään

Neuroliiton jäsenyhdistykset järjestävät jäsenilleen vertaisryhmiä, liikuntaa, harrastusryhmiä sekä tapahtumia, joissa voi tavata toisia ja saada vertaisten tukea. Toukokuussa 2022 yhdistykset tuovat verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan esiin omasta toiminnastaan sellaisia aktiviteetteja, jotka tuovat merkityksellistä sisältöä jäsenille. Julkaisuja voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #SairaanMielekäsElämä ja #MaailmanMSpäivä.

Kirjoittanut: Sari Raitakari, järjestösuunnittelija, Neuroliitto ry