Ajankohtainen

Matalan kynnyksen tukea tupakoinnin lopettamiseen

Julkaistu 1.2.2018 11.00

Keuhkoterveysjärjestö Filha ry on etsinyt ja kouluttanut vertaisohjaajia tupakoinnin lopettamisen tueksi.


Koulutuksia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien Joensuussa, Helsingissä, Tampereella, Kouvolassa ja Kotkassa. Vertaistukea käytetään paljon elintapaohjauksessa, mutta tupakoinnin lopettamisessa vasta Filha ry:n koulutusten myötä.

Tupakoinnin lopettaminen matalankynnyksen vertaisryhmässä on monelle helpompaa. Vertaistuki toimii silloin, kun motivaatio ja halu lopettaa tupakointi ovat kohdallaan. Vertainen, usein entinen tupakoija itsekin, tuntee vaikeat hetket ja auttaa varautumaan retkahduksen riskeihin.

Tällaisella matalankynnyksen lähestymisellä ei luoda niin voimakkaita paineita lopettamisille ja joskus tupakoinnin vähentäminen voi hyvä tavoite kohti savuttomuutta.

Vertaisohjaaja voi tukea monin eri tavoin

Syksyllä 2017 on vertaisohjauksessa kokeiltu myös vastaanottomuotoista tukemista tupakoinnin lopettajalle ja vähentäjälle. Keskustelemaan voi tulla kuka vain halutessaan tukea tupakoinnin lopettamiseen ja tietoa vieroituksesta. Kannustus tupakoinnin lopettamisessa on arvokasta ja vertainen voi sitä tarjota.

Yhteistyökumppaneita ovat Mielenterveyden keskusliitto, Suomen Mielenterveysseura ja Työttömien keskusjärjestö. Hanketta tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Vertaisohjaajien koulutus

    Kevättalvella 2018 on tulossa kolme vertaisohjaajien koulutusta:

Linkit johtavat Filhan koulutuskalenteriin, jossa lisätietoa koulutuksista.

Lisätietoja: Vertaistuella eroon tupakasta -hanke 

Filha ry toimii Terveyskylässä asiantuntijana Kuntoutumistalon elintapaosion Tupakoimattomana leikkaukseen -oma-ohjelmassa sekä on ollut mukana tekemässä Mielenterveystalon ammattilaisten osion Mielenterveys- ja päihdepotilaiden tupakoinnin lopettamisen tuki -verkkokurssia.