Ajankohtainen

Lupa Lapsuuteen ry on tukena lasten ja nuorten palliatiivisessa hoidossa

Julkaistu 11.4.2022 7.00

Lupa lapsuuteen ry kehittää lasten ja nuorten palliatiivisen hoidon tuen muotoja ja tukitoimia perheiden sekä heitä kohtaavien ammattilaisten hyväksi.

Yksi uusimmista Vertaistalon hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä on marraskuussa 2021 perustettu Lupa lapsuuteen ry. Yhdistys on valtakunnallinen, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sekä voittoa tavoittelematon rekisteröity yhdistys.

Lupa lapsuuteen ry luo Suomeen lasten ja nuorten palliatiivisen hoidon – jonka osa myös saattohoito on – vapaaehtoistoiminnan mallin ja koulutusrakenteen. Yhdistys rekrytoi, kouluttaa, välittää, toiminnanohjaa sekä täydennyskouluttaa vapaaehtoisia perhetukihenkilöitä perheiden rinnalle haavoittavaan ja erityiseen elämäntilanteeseen. Perhetukihenkilö ei korvaa hoitajaa eikä osallistu hoitotoimenpiteisiin, mutta tarjoaa kiireetöntä ja välittävää kohtaamista sekä läsnäoloa ilman työvelvoitetta.

Yhdistyksestä on mahdollista tilata jatkossa myös koulutetun kokemustoimijan puheenvuoro opiskelijoille tai ammattilaisille lapsen palliatiivisen hoidon ja kuoleman ainutlaatuisista kokemuksista. Yhdistys tarjoaa säännöllistä suruneuvontaa ja vertaistuellisia kohtaamisia kaikille, joita lapsen tai nuoren parantumaton sairaus on koskettanut. Toiminta perustuu alan tutkittuun tietoon, jonka osa kokemustieto on.

Yhdistys lisää avointa puhetta lapsen kuolemasta osana perheiden elämää yhdistyksen laajassa yhteistyöverkostossa. Vahvaa vaikuttamistyötä yhdistys toteuttaa yhdessä perheiden, erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä kolmannen sektorin ammattilaisten kanssa inhimillisen ihmisyyden hyväksi.

Myös lapsen tai nuoren palliatiivisen hoidon ja saattohoidon elämänvaiheessa on lupa hyvän elämän kokemuksiin, lupa tuntea, lupa puhua ja lupa luottaa – lupa lapsuuteen ja koko sen tunnekirjoon. Lupa lapsuuteen ry kunnioittaa perheiden monimuotoisuutta, merkityksellistä elämää, arvokasta kuolemaa ja ainutlaatuista surukokemusta. Lupa Lapsuuteen ry toimii, jotta kuoleman varjo ei veisi elämän iloa yhteisistä päivistä!

Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta:

www.lupalapsuuteen.fi, toimisto@lupalapsuuteen.fi ja p. 0406464332.

Kirjoittanut: Miia Merikallio, puheenjohtaja, Lupa Lapsuuteen ry