Ajankohtainen

LapCI ry tarjoaa vertaistukea sisäkorvaistutetta käyttäville lapsille ja heidän perheilleen

Julkaistu 5.11.2021 6.00

Sisäkorvaistutetta käyttäville lapsille on tärkeää tavata vertaisia ja saada heistä kavereita. LapCI ry järjestää monipuolista toimintaa koko perheelle.

​​​

LapCI ry on sisäkorvaistutetta (SI) käyttäviä lapsia ja heidän perheitään tukeva valtakunnallinen yhdistys. SI:n lapsena saaneita on Suomessa noin 600. Koska he asuvat ympäri maata, LapCi ry pyrkii järjestämään toimintaa mahdollisimman paljon eri puolilla Suomea.

Yhdistys tarjoaa vertaistukea, tietoa ja tapahtumia. Vertaistukitoiminta on monimuotoista, ja omia vertaistapahtumia järjestetään lapsille, nuorille, vanhemmille ja perheille.

Esimerkkejä LapCI ry:n säännöllisesti järjestämistä vertaistapahtumista:

  • vanhempien vertaisviikonloppu
  • pienten SI-lasten perheiden vertaisviikonloppu
  • nuorten viikonloppu
  • musaleiri alakouluikäisille
  • kuulopajat lapsille ja nuorille (yhteistyössä Kuuloliitto ry:n kanssa)
  • vertaisperheviikonloput
  • vanhempien Zoom-vertaiskeskusteluillat.

Miten vertaistuki näkyy LapCI ry:n tapahtumissa?

Kaikista konkreettisimmin vertaistuki näkyy LapCI ry:n tapahtumissa siinä, miten paljon niin vanhemmat, lapset kuin nuoret arvostavat yhteistä “hengailuaikaa”, jolloin voi jutella vapaasti, kysellä ja jakaa neuvoja ja kokemuksia. Esimerkiksi vertaisviikonlopuissa on usein varattu iltoihin aikaa pelkälle yhdessäololle ilman ohjattua toimintaa, jotta osallistujilla on tarpeeksi aikaa rauhassa tutustua toisiinsa ja rupatella.

Suurin osa kuulovammaisista lapsista syntyy kuuleville vanhemmille, jolloin lapsen diagnoosi saattaa tulla shokkina. Siksi juuri pienimpien SI-käyttäjien vanhemmat tarvitsevat akuuteinta tukea, tietoa ja ymmärtävää vertaista, joka osaa sanoa “Hei, mekin olemme käyneet läpi saman”.

Vertaistuki on toki paljon muutakin kuin piirissä istumista ja keskustelemista. Varsinkin lapsille ja nuorille on tärkeää pelkästään se, että he pääsevät näkemään muita samanikäisiä SI:n käyttäjiä tekemässä ihan tavallisia juttuja ja saavat heistä kavereita. Moni lapsi tai nuori saattaa olla koulunsa tai jopa paikkakuntansa ainoa SI:n käyttäjä, ja tällöin muiden samankaltaisten näkeminen voi lievittää suuresti erilaisuuden tunnetta. Parhaassa tapauksessa vertaistapahtumissa lapsena luodut kaverisuhteet kestävät pitkälle aikuisuuteen.

Miten tulla mukaan LapCI ry:n toimintaan?

LapCI ry:n toimintaan saavat tulla kaikki halukkaat SI:ta käyttävien lasten perheet sekä perheet, joissa lapselle harkitaan sisäkorvaistutetta. LapCI ry:n tapahtumiin voi ilmoittautua hyvin matalalla kynnyksellä.

Jos jäseneksi liittyminen tai tapahtumiin tuleminen epäilyttää, mutta on tarvetta akuutille vertaistuelle ja tiedolle, LapCI ry:llä on koulutettuja vertaisvanhempia, joille voi soittaa tai laittaa viestiä (tai jotka voivat vaihtoehtoisesti soittaa apua tarvitsevalle). Jos olet kiinnostunut juttelemaan vertaisvanhemman kanssa mistä tahansa sisäkorvaistutteisiin, kuulon kuntoutukseen tai leikkaukseen liittyvistä asioista, ota yhteys info@lapci.fi.

Haku kevään CIsumusa-puhemuskareihin alkanut

CIsumusa-puhemuskarit on suunnattu 0–6-vuotiaille kuulokojetta tai SI:ta käyttäville lapsille. Haku kevään 2022 ryhmiin on alkanut. Ilmoita itsesi ja lapsesi mukaan, luvassa on laulua, leikkiä ja vertaisviikonloppu yhdessä muiden mukaan tulevien perheiden kanssa. Lisätietoja ja hakulomake:

LapCI ry - Sisäkorvaistutelasten valtakunnallinen yhdistys löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien yhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa kuulosta löydät Terveyskylän Kuulotalosta.

Kirjoittanut: Isa Pulli, CIsupajan projektikoordinaattori, LapCI ry - Sisäkorvaistutelasten valtakunnallinen yhdistys.