Ajankohtainen

Kun syöpä koskettaa, saat vertaistukea Sylvasta

Julkaistu 17.2.2021 9.05

Sylva ry on syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten valtakunnallinen yhdistys. Sylva tukee ja jakaa tietoa sairastuneelle ja hänen läheisilleen.

Kun lapsi, nuori tai nuori aikuinen sairastuu syöpään, itse sairastunut ja tämän läheiset tarvitsevat käytännön tietoa sairaudesta, tukimuodoista ja kuntoutuksesta. Sylva auttaa ja tukee sairastuneita ja näiden läheisiä tarjoamalla kursseja, vertaistukea ja tuettuja lomia sekä tiedottamalla jäsenlehden, oppaiden, esitteiden ja sosiaalisen median kautta. Sylva tukee toiminnallaan myös syöpätutkimusta. Sylva-säätiön tutkimukset keskittyvät psykososiaalisen tuen tarkasteluun.

Vertaistukea eri muodoissa

Yleisimmät vertaistukipyynnöt koskevat arjessa jaksamista, opiskelua, työtä, kaverisuhteita, eristyksissä oloa, sairauden kanssa elämistä ja toivoa tulevasta. Vetaistuen avulla on mahdollisuus löytää joku jolle puhua, on kokenut saman ja ymmärtää.

Kenenkään vanhemman ei tarvitse jäädä yksin. Uskon, että me vanhemmat olemme samalla aaltopituudella ja jo se, että tietää, että linjan päässä on joku, joka on kokenut jotain samankaltaista, niin ehkä sekin voi jo helpottaa oloa. Ja voi tämä olla väylä myös kertoa niistä tosi vaikeistakin hetkistä, joita syöpään sairastuneen lapsen vanhempi elämässään joutuu kohtaamaan. Niitä asioita ei välttämättä uskalla muualla kertoa. – Vertaisohjaaja Johanna

Vertaistukea on mahdollista saada puhelimitse, ryhmissä kuten Fuck Cancer- ja VOIMA-kahveilla, chateissa ja kursseilla, nyt korona-aikana verkkovälitteisesti. Vertaistukea on sekä ammatillisesti ohjattuna että koulutettujen vapaaehtoisten vertaistukijoiden ja vertaisohjaajien tarjoamana.

Hyväkysymys.fi -verkkopalvelusta löytyy Sylvan VOIMAchat 7-12 -vuotiaille lapsille, VOIMAchat 13-17 -vuotiaille nuorille, 18-35 -vuotiaille nuorille aikuisille vertaisryhmächat ja lasten vanhemmille on oma vertaisryhmächat. Henkilökohtaista vertaistukea Sylvassa välittää vapaaehtoistoiminnan koordinaattori.

Koulutamme uusia vertaistukijoita ja vertaisohjaajia tänä vuonna verkossa, mikäli olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena Sylvassa ja olet itse sairastanut syövän nuorena aikuisena tai olet syövän sairastaneen lapsen tai nuoren vanhempi, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen!

Toivottavasti kaikki syöpään sairastuneet lapset, nuoret, nuoret aikuiset ja heidän läheisensä löytävät itselleen parhaan tavan ja ajan saada vertaistukea.

Kirjoittanut: Elisabet Hallikainen, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, vapaaehtois- ja vertaistoiminta, Sylva ry

Sylva ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa syöpäsairauksista saat Syöpätalosta.